Maatregelen tegen vogelgriep enkele keren overtreden

Foto ANP / Rick Nederstigt

De maatregelen die de overheid heeft getroffen in verband met de vogelgriep, zijn de afgelopen twee weken enkele keren overtreden. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het ging om overtreding van de ophokplicht, het bezoekersverbod, doorvoer via Nederland naar andere landen en het niet voldoen aan de voorschriften van de bestickering. Er zijn waarschuwingen uitgedeeld en enkele processen-verbaal opgemaakt, aldus een woordvoerder van het ministerie in een toelichting aan persdienst Novum.

Vogelgriep in Zoeterwoude

Eerder vandaag werd vogelgriep ontdekt bij een legpluimveebedrijf in Zoeterwoude. Het gaat om een bedrijf met zo’n 28.000 dieren, liet het ministerie weten.

Het bedrijf werd vandaag meteen geruimd. Die ruiming gebeurt op basis van Europese regels en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Na onderzoek kan pas de precieze variant worden vastgesteld. In een straal van tien kilometer rond het bedrijf worden de dieren van andere bedrijven onderzocht op vogelgriep.

Sinds half november is op vier andere bedrijven in Nederland de vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf in Zoeterwoude ligt ruim twintig kilometer van Ter Aar, waar de ziekte vorige week is aangetroffen. Ook mensen die direct en intensief met besmette dieren in contact komen kunnen de ziekte krijgen. Dat resulteert in lichte griepverschijnselen.

Een interactieve kaart met alle gevallen van vogelgriep sinds half november:Lees ook op NRC Q:
Wat wordt er aan de vogelgriep gedaan?

    • Marije Willems