Interactieve docu: dit is jouw dag in een (overvol) Iraaks vluchtelingenkamp

Heerst er in jouw land een bloedige oorlog? Dan wil je eigenlijk maar een ding: weg. En dus ga je naar een vluchtelingenkamp. Deze prachtige productie leidt je met tekeningen, foto’s en video’s door het Iraakse Domiz Camp.

Heerst er in jouw land een bloedige oorlog? Dan wil je eigenlijk maar een ding: weg. En dus ga je naar de buren, of naar een gebied verderop. Naar een vluchtelingenkamp.

In Irak zijn er op dit moment ruim bijna 224.000 Syrische vluchtingen. Over de hele wereld zijn er ruim drie miljoen Syriërs geregistreerd als vluchteling, en bijna 178.000 hebben zo’n registratie aangevraagd. Daarover gaat de interactieve documentaire Refugee Republic, een samenwerking van mediahuis Submarine Channel, dat gespecialiseerd is in online mediaprojecten, en de Volkskrant.

domiz camp

Vanaf het moment dat je de webpagina opent, ben je in Domiz Camp. Het is een vluchtelingenkamp in het noord van Irak, zo’n zestig kilometer van de Syrische grens. Het kamp is bedoeld voor 38.000 oorlogsvluchtelingen. Nu zijn er 58.000.

De productie geeft een duidelijk beeld van de georganiseerde chaos van het kamp. Zo zijn er geen straatnaambordjes, maar moet je het zelf uitzoeken: bij de tuktuk naar links, bij de kapper naar rechts. Er zijn schooltjes, bakkerijen, schilders, een ijswinkel, en ga zo maar door.

Klik op de foto voor de hele ‘route’ langs het tentenkamp, die je beeldvullend kunt bekijken.

navigeren door het kamp

Via vier verschillende routes kun je het kamp ontdekken. Er is een camp smart route, een camp contraction route, een camp life route en een camp money route. Via de pijltjestoetsen kun je het kamp in een 3d-tekening ontdekken - mét alle bijbehorende verhalen. Dat brengt het beeld van vluchtelingenkampen opeens wel heel dichtbij.

Bekijk de prachtige productie hier (en hier de Nederlandse versie).

    • Sterre van der Hee