Hoera voor de Beha (100 jaar geworden)

Foto Prima Donna

Precies honderd jaar nadat het eerste patent op een beha werd verstrekt, is het vinden van de juiste beha nog steeds een issue. In Nederland loopt zeventig procent van de vrouwen in een verkeerde beha, zegt Anne Van Coppenolle, manager bij Van de Velde.

Van de Velde is het Vlaamse bedrijf (omzet eerste helft 2014 107 miljoen euro) achter de lingeriemerken Marie Jo, Sarda en Prima Donna, en eigenaar van Lincherie en andere lingerieketens in Groot-Brittannië, de VS en China.

De beha is 100

Dat zoveel vrouwen verkeerde beha’s dragen, komt doordat borsten veranderen. Veel vrouwen veranderen door de jaren heen een aantal keer van maat. En vrouwen krijgen ook steeds grotere borsten. In de Verenigde Staten is de gemiddelde maat de laatste dertig jaar gegroeid van een 75B tot een 75DD, in Nederland van een 75B naar een 75C of 75D. (Het getal is de rompomvang in centimeters.)

Steeds grotere borsten

Voor die steeds grotere borsten worden verschillende oorzaken genoemd. Rudy Van den Broecke, gynaecoloog en seno-loog (borstenarts) bij het Universitair Ziekenhuis in Gent, zei vorig jaar dat dochters van dikke vrouwen vaak grotere borsten krijgen, ook al zijn ze zelf niet dik. Maar ook het feit dat vrouwen langer worden, speelt een rol: grotere vrouwen hebben grotere borsten. Anderen wijzen op het feit dat meisjes jong aan de pil gaan, of hormonen in voedsel en drinkwater.

Hoe maak je eigenlijk een beha?

Maar volgens de Amerikaanse lingerieverkoopster Linda Becker doen lingeriefabrikanten, net als andere modemerken, aan ‘vanity sizing’, het aanpassen van maten om vrouwen een beter gevoel te geven. Twee jaar geleden zei ze op de Amerikaanse televisie dat veel behafabrikanten rond 2000 hun maten hadden veranderd, zonder dat te melden. Net zoals vrouwen liever een broek in maat 38 dragen dan in maat 40, zouden ze ook liever een 70D dan een 75C kopen.

Het maatsysteem voor beha’s werd al in de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkeld, en is grofweg gebaseerd op het verschil tussen de borstomvang en de omvang van de romp net onder de borst. Chinese wetenschappers ontdekten zeven jaar geleden dat dat niet toereikend is om alle vrouwen aan een passende beha te helpen, en stelden een verbetering voor. De borst zou volgens hen op acht punten moeten worden gemeten, zoals vorm, volume, hoogte, richting en helling. Dat zou acht tot zestien extra maten opleveren.

Een 3D-scanner

“Wij kennen die studie”, zegt Liesbeth van de Velde van Van de Velde. Zij was jaren verantwoordelijk voor de technische afdeling, en deed zelf een studie naar de Europese vrouw. “Daaruit bleek dat het kennen van het volume van een borst belangrijk is voor een goede maatkeuze.” En hoe meet je volume bij vrouwen? Juist, met een 3D-scanner.

Julie Scotney, technisch manager van Hunkemöller:

“Alleen je moet de borsten niet meten in de natuurlijke stand, maar in de vorm die ze in de beha moeten krijgen. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat de gemiddelde vrouw op dit soort ingewikkeld gedoe zit te wachten. Die wil gewoon een beha die er goed uitziet en behoorlijk zit.”

En zo ziet de beha boven dit stuk eruit als-ie in elkaar zit.

    • Milou van Rossum