Duitse nabestaande van MH17 begint rechtszaak tegen Oekraïne

Het toestel met de stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 landt op de vliegbasis van Eindhoven.
Het toestel met de stoffelijke resten van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 landt op de vliegbasis van Eindhoven. Foto ANP / Jerry Lampen

De moeder van een van de Duitse MH17-slachtoffers is een rechtszaak begonnen tegen Oekraïne bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De reden: ze vindt dat Kiev het luchtruim boven het oosten van het land had moeten sluiten, schrijft de Duitse krant Bild.

Afgelopen week is de vrouw naar het Hof gestapt. Ze eist 800.000 euro aan schadevergoeding en vanwege doodslag door nalatigheid. Ze denkt dat Oekraïne het luchtruim niet heeft gesloten omdat Kiev geen vergoedingen wilde mislopen. Per dag vlogen zo’n zevenhonderd vliegtuigen over Oekraïne, wat volgens Bild miljoenen euro’s binnenbracht.

Bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Aan boord waren onder meer 196 Nederlanders en vier Duitsers.

laatste stoffelijke resten

Vrijdag is het zevende en laatste militaire transportvliegtuig met de stoffelijke resten van de slachtoffers in Eindhoven geland. De repatriëringsmissie in het rampgebied, waarbij lichaamsdelen en persoonlijke bezittingen worden geborgen, gaat nog steeds door. Door de winterse omstandigheden is dat werk nu moeilijk te doen.

    • Sterre van der Hee