CU: geef oorlogsvluchteling voortaan een tijdelijke verblijfsstatus

Christen-knie-Kamerlid Joel Voordewind tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Christen-knie-Kamerlid Joel Voordewind tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Mensen die voor een oorlog op de vlucht zijn geslagen, moeten voortaan alleen een tijdelijke verblijfsstatus krijgen. Nu mogen ze als erkende vluchteling na vijf jaar een definitieve verblijfsvergunning voor Nederland aanvragen. De ChristenUnie wil af van dat automatisme als het gaat om vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van deze partij wil daarover een initiatiefwetsvoorstel indienen. Hij bevestigde een bericht daarover van het Nederlands Dagblad vandaag, meldt persbureau Novum. Gedachte erachter is dat mensen terugkeren naar hun eigen land als de oorlog er voorbij is.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Om asielinstroom aanvaardbaar te houden moet NL overgaan tot tijdelijke asielverlening totdat oorlog stopt in eigen land, dan terug.
Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Bij beperking tot tijdelijk asiel in geval van oorlog, kan ook tijdelijke opvang bij familie verruimd worden. CU wil wet snel aanpassen.

Voordewind hoopt dat zijn plan ertoe zal leiden dat Nederland minder huiverig wordt om bijvoorbeeld Syrische asielzoekers op te nemen uit angst dat ze allemaal willen blijven.

Volgens mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom kan in Nederland de verblijfsvergunning al in de eerste vijf jaar worden ingetrokken als de oorlog over is.

Twitter avatar wileikelboom Wil Eikelboom Verblijfsvergunning wegens oorlog en geweld kan eerste 5 jaar worden ingetrokken als situatie duurzaam is verbeterd.