‘Als wij eruit liggen, moet de minister zich verantwoorden’

2014-03-24 10:09:13 ROTTERDAM - Jan Kees de Jager (L) heeft een gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb. Alle tien Rotterdamse lijsttrekkers willen De Jager als verkenner die gaat kijken welke coalities er in de stad mogelijk zijn. ANP BAS CZERWINSKI Foto ANP

Oud-politicus gaat voor het grote geld. Dat was de – voorspelbare – kritiek toen Jan Kees de Jager werd voorgedragen als financieel directeur van KPN: zijn basissalaris van 625.000 euro overtreft immers ruim dat van een minister (178.000 euro).

Zelf ziet de voormalig staatssecretaris en minister van Financiën het heel anders: hij is van huis uit ondernemer (richtte in 1992 een ICT-bedrijf op, ISM eCompany) en keerde na zes jaar politiek terug naar het bedrijfsleven.

In NRC Handelsblad dit weekend het eerste interview met De Jager na zijn aantreden als financieel directeur van KPN. Dat bedrijf maakte de afgelopen jaren een roerige roerige tijd door, met een vijandelijke overnamepoging door América Móvil en een kwetsbare schuldpositie. 1 november trad De Jager aan als chief financial officer, financieel directeur, naast topman Eelco Blok.

Een aantal opvallende quotes uit het interview.

Over zijn keus voor KPN:

“Dit is een perfect match. Ik wilde iets met financiën en technologie, bij een bedrijf met maatschappelijke relevantie. KPN biedt dat allemaal. Als wij eruit liggen door een enorme storing, moet de minister van Economische Zaken zich komen verantwoorden in de Tweede Kamer. En het paste goed bij de droom die ik had als scholier: het bedrijfsleven in.”

Op de vraag of hij een geschikte financieel directeur is:

“Ik omschrijf mijn functie het liefst als ‘financieel directeur 2.0’. Iemand die in het bestuur meedoet met de zakelijke beslissingen. De rol van de financieel directeur is breder dan die van een ‘supercontroller’ die de journaalstaten controleert. Natuurlijk zorg ik ervoor dat de rapportages kloppen en het bedrijf de juiste informatie heeft om vooruit te kijken. Daar heb ik ook hele goede mensen voor.”

21 bewindslieden die net als De Jager overstapten van de politiek naar het bedrijfsleven

Over de groeimogelijkheden van KPN in een krimpende telecomsector:

“Die krimp neemt wel af, maar zeker op de consumentenmarkt doen we het goed. Onze prijzen zijn een stuk concurrerender geworden en ons netwerk was als eerste geschikt voor 4G. Innovatie moet komen met overnames en belangen in kleinere bedrijven. Met kleine acquisities in Nederlandse start-ups – denk aan enkele tonnen tot miljoenen euro’s – kan KPN verder innoveren, kunnen we verder groeien en zo de omzet geleidelijk verhogen. Het gaat bijvoorbeeld om zorg op afstand en smart homes. We moeten opboksen tegen bedrijven als Apple en Google, maar wij hebben alles om aanvullende diensten te bieden: miljoenen klanten, en winkels, helpdesks en monteurs.”

Als 45-jarige beschouwt De Jager zichzelf als een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie leiders in het bedrijfsleven, die ook daadwerkelijk verstand heeft van ICT. “De generatie die opgroeide met de Commodore 64 computer”, zegt hij. Handig om ook wat van sociale media te weten in de raad van bestuur. “Als je als bedrijf iets verkeerd doet, kun je in korte tijd afgebroken worden op internet.”

Over de ICT-missers van de overheid, onder meer bij de Belastingdienst:

“Zulke problemen ontstaan als bij ICT-projecten veel maatwerk nodig is. Dat is vragen om ellende. In plaats van zelf een oplossing te bedenken die niet aansluit bij marktstandaarden, moet je vóór de aanbesteding al praten met ICT-leveranciers. We hebben nu een te rigide aanbestedingsbeleid dat rare uitwassen oplevert. Stelt de overheid een verkeerde vraag bij de aanbesteding, dan zit je in een trein die naar een verkeerd product leidt. Zelfs als je dat halverwege de rit constateert, moet je door.”

Lees hier het hele interview met Jan Kees de Jager, ‘Droombaan voor een techneut’, in NRC Handelsblad.

    • Marc Hijink