Agent Ferguson neemt ontslag - ‘het beste voor zijn veiligheid’

Demonstranten steken auto's in brand in Ferguson.
Demonstranten steken auto's in brand in Ferguson. Foto EPA / Tannen Maury

Hij was al met verlof, nu neemt hij officieel ontslag. Het gaat om Darren Wilson, de blanke politieagent die bijna vier maanden geleden de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot in Ferguson. Onlangs werd bekend dat hij niet wordt vervolgd.

Zijn advocaat heeft het ontslag bevestigd, schrijft persbureau Reuters. In een brief, gepubliceerd in de lokale St. Louis Post-Dispatch, zei Wilson dat hem verteld was dat de “voortzetting van zijn dienstverband de bewoners en de politieagenten van Ferguson in gevaar kan brengen.”

“Ik neem uit vrije wil ontslag. Ik hoopte dat ik door zou kunnen gaan met mijn politiewerk, maar de veiligheid van de andere politiemensen van de gemeenschap is ontzettend belangrijk voor me.”

‘op de zwarte lijst’

Cynthia Burnes, een verpleegkundige in St. Louis:

“Dit is waarschijnlijk het beste voor zijn veiligheid. Vanaf dat ene moment heeft hij op de zwarte lijst gestaan.”

Het voorval leidde tot maanden van geweld en protest in Ferguson. Die protesten zijn nog steeds aan de gang en de gevolgen ervan drukken zwaar op de begroting van de staat Missouri. Gouverneur Jay Nixon heeft nu opgeroepen tot meer fondsen voor de Missouri Highway Patrol en de National Guard.

De verwonde politieagent Darren Wilson, na de rellen.

De verwonde politieagent Darren Wilson, na de rellen. Foto EPA

protestmars

Gisteren begonnen ongeveer honderd mensen met een zevendaagse protestmars van Ferguson naar Jefferson City, de hoofdstad van de staat. De mars is georganiseerd door de National Association for the Advancement of Colored People. Die pleit voor een nieuwe politiechef in Ferguson en een nationale wet om raciale profilering door de politie te voorkomen. Aan het eind van de mars lopen naar verwachting zo’n duizend mensen mee.

Ook in Harlem, een wijk in het noorden van New York, zijn activisten samengekomen om verbanden te leggen tussen de dood van Brown en andere gevallen van ongerechtvaardigd politiegeweld.

Lees ook in NRC Handelsblad: Een storm die blijft opsteken, over de nieuwe rassenrellen in Ferguson (€)

    • Sterre van der Hee