Aan de aanvallen van IS moet een einde komen, zegt paus Franciscus

Paus Franciscus (links) en Bartholomeus I van Constantinopel I. Het is de derde en laatste dag van Franciscus' bezoek aan Turkije.
Paus Franciscus (links) en Bartholomeus I van Constantinopel I. Het is de derde en laatste dag van Franciscus' bezoek aan Turkije. Foto EPA / Alessandro di Meo

Paus Franciscus wil een eind maken aan de gewelddadige vervolging van christenen in Syrië en Irak. Na een bezoek aan Turkije heeft hij opgeroepen tot een dialoog met moslims, schrijft persbureau AP.

Ook zei hij in een verklaring dat hij bij de leiders in het gebied erop heeft aangedrongen dat de hulp voor slachtoffers van terreurgroep Islamitische Staat moet worden geïntensiveerd. Dit zodat de christenen, die al 2.000 jaar in de regio wonen, in hun gebied kunnen blijven.

“De afschuwelijke situatie van de christenen en alle mensen die lijden in het Midden-Oosten vraagt niet alleen om onze gebeden, maar ook om een duidelijk antwoord van de internationale gemeenschap.”

samenwerken in het belang van vrede

Het is de derde en laatste dag dat paus Franciscus op bezoek is in Turkije. Daar heeft hij gebeden in een van de belangrijkste moskeeën van Istanbul en sprak hij enkele van de 1,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak. Samen met Bartholomeus (foto), de spirituele leider van 300 miljoen orthodoxe christenen, riep hij op tot “constructieve gesprekken”.

“Geïnspireerd door de gemeenschappelijke waarden en gesterkt door broederlijke gevoelens worden moslims en christenen gevraagd om samen te werken in het belang van rechtvaardigheid, vrede en respect voor de waardigheid van elk individu.”

“Dit speciaal in die regio’s waar ze eeuwen vreedzaam samen hebben geleefd, en waar ze nu allebei lijden door de verschrikkingen van de oorlog.”

militaire acties gerechtvaardigd

Op de eerste dag van Franciscus’ bezoek riep hij moslims al op om stelling te nemen tegen Islamitische Staat. Zo moeten moslimleiders zich harder uitspreken tegen extremisten die hun daden rechtvaardigen met religie, zei hij. Ook benadrukte Franciscus dat militaire acties tegen IS gerechtvaardigd zijn, met respect voor het internationale recht.

    • Sterre van der Hee