Zoete wijn met brokken

Wie zoet blieft, krijgt lekkers bij het gerecht van collega Vreugdenhil. En indachtig de leeftijd van de Goedheiligman is een glaasje Oupa Se Wijn van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Weltevrede op zijn plek.

Dat is een rode Muscat d’Frontignan van een bijna tachtig jaar oude wijngaard. Geurt naar vijgen, chocola, tutti fruti en zuidelijke specerijen en flirt daar ook in de smaak mee.

Wie Oupa schenkt bij het recept blijft niet met de brokken zitten.

Maar wat nu drinken bij chocola?

Nu weet ik niet hoe het met u gesteld is maar als het chocoladedessert op tafel komt, snak ik gewoonlijk naar adem. De optie om er nog een glas wijn bij te drinken, licht ik dan ook maar zelden.

Misschien komt dat ook wel omdat chocola (pure natuurlijk) bekend staat dat dit wijn tot wanhoop drijft. Maar volgens mij is dit credo de wereld in gebracht door de anti-cacao lobby.

Er zijn zelfs veel meer wijnen chocoladebestendig dan de clichéaanbevelingen als Banyuls, Maury, Muscat de Beaumes-de-Venise en PX.

Zo adviseert Edouard Hirsinger, chocolatier te Arbois in de Jura, bij zijn cacaocreaties een Vin Jaune, de plaatselijke witte dessert wijn. Maar een Recioto, uit het Italiaanse noorden en gemaakt van gedroogde druiven, leidt ook tot grote vreugde.

Is het chocoladetoetje bovendien niet al te zoet is, dan kan zelfs ‘gewoon’ rood van de merlot, shiraz of zinfandel als tafelgenoot dienen.

Maar persoonlijk waardeer ik toch wat meer een opfrisser aan het eind van de maaltijd in plaats van nog een keertje 15 procent alcohol of meer voor de kiezen te krijgen.

Denk dan aan Moscato d’Asti, momenteel de meest populaire dessertwijn.

Er is geen supermarkt of dit schuim uit Piemonte staat er op de planken. En ook de wijnspeciaalzaken en online-aanbieders bruisen volop mee. De populariteit van deze noordelijke Italiaan is goed verklaarbaar.

Neem bijvoorbeeld die van Icardi. Die is bijna onbesuisd druivig en fruitig en past perfect bij fruitdesserts, sorbets en vruchtentaarten. Zelfs lichte chocoladetoetjes en oliebollen palmt ie in.

Daarbij is Moscato d’Asti laag alcoholisch (± 5 procent), redelijk geprijsd en vanwege zijn frisheid en onbedaarlijke fruitigheid zelfs in zijn eentje als ‘toetje’ te gebruiken.

En dat scheelt uiteindelijk op de weegschaal.

Oupa se Wijn. € 9,99 (half flesje). Verkoopadressen via sales@groupelfe.com

 

 

 

    • Harold Hamersma