Zanger Vlaamse band Gorki overleden

Luc de Vos, zanger van de Vlaamse band Gorki, is vandaag op 52-jarige leeftijd onverwacht overleden. Het parket van Gent bevestigt dit volgens Belgische media. Het is onduidelijk waaraan De Vos is overleden.

Gorki-zanger Luc de Vos.
Gorki-zanger Luc de Vos. Foto ANP/

Luc De Vos, zanger van de Vlaamse band Gorki, is vandaag op 52-jarige leeftijd onverwacht overleden. Het parket van Gent bevestigt dit volgens Belgische media. Het is onduidelijk waaraan De Vos is overleden.

Gorki was vooral in Vlaanderen een enorm populaire band, in Nederland in mindere mate. De groep, opgericht in 1989, maakte tot nu toe in totaal elf albums met daarop hits als Anja, Lieve Kleine Piranha en Mia met de in België beroemde zin “sterren komen, sterren gaan, alleen Elvis blijft bestaan”. Op Canvas wordt een programma uitgezonden dat Alleen Elvis blijft bestaan heet.

Mia:

‘Een hele generatie beïnvloed’

Volgens onze hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft De Vos een hele generatie in België beïnvloed:

“Hij was de stem van mensen die in jaren tachtig volwassen werden. Bovendien was hij een ongelofelijk fijn mens. Zijn dood maakt me zeer emotioneel.”

Iemand in Nederland die volgens hem vergelijkbaar is, is Thé Lau van The Scene, zelf terminaal ziek.

Registratie van een Gorki-concert in de Ancienne Belgique in Brussel (2007):

Dramatiek en humor

Redacteur bij nrc.nl, freelance muziekjournalist en al vijftien jaar Gorki-volger Alex van der Hulst, die De Vos enkele malen interviewde, noemt hem een grootheid in Vlaanderen:

“Gorki was altijd de band van Luc De Vos, veel bandleden gingen maar hij was de onbetwiste voorman. Gorki was een grootheid in Vlaanderen. Mia is daar zo ongeveer het tweede volkslied.

De muziek zat vol dramatiek, vermengd met scherpe humor, De Vos werd geroemd om zijn teksten. De laatste jaren legde hij zich ook meer toe op het schrijven van boeken.”

De Belgische radiozender Studio Brussel brengt morgenochtend een eerbetoon aan de Vos.

    • Frank Huiskamp