Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Congres Front National ligt aan Wilders’ voeten

Front National-leider Marine Le Pen en PVV-leider Geert Wilders begroeten elkaar in Lyon.
Front National-leider Marine Le Pen en PVV-leider Geert Wilders begroeten elkaar in Lyon. Foto Reuters/ Robert Pratta

PVV-leider Geert Wilders kreeg vanmiddag een staande ovatie op het congres van het Front National in Lyon. Met een toespraak in het Frans onderstreepte hij de goede betrekkingen tussen beide anti-Europese partijen. Hij noemde Marine Le Pen “de volgende president van Frankrijk”.

“Volgens de peilingen is mijn partij de grootste van Nederland, net zoals het FN de grootste partij van Frankrijk is”, zei hij onder daverend applaus. “Dames en heren, de toekomst behoort ons toe. De toekomst behoort aan de patriotten van Europa. Want het volk heeft genoeg van de multiculturele elites die onze identiteit en tradities vernietigen.”

Hoewel Wilders en Le Pen rond de Europese verkiezingen van dit voorjaar intensief samenwerkten, leken de relaties iets bekoeld sinds de crash van de MH17 in Oost-Oekraïne. Het Front National is sterk pro-Russisch en stuurde eerder deze maand nog waarnemers naar de door de separatisten georganiseerde verkiezingen daar. Vorige week erkende de partij een lening uit Rusland te hebben gekregen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Marine Le Pen luistert naar Wilders http://t.co/DVknz6MfQm

Vicevoorzitter Doema spreekt

Direct na Wilders kreeg de Russische politicus Andrej Isajev het woord. Hij is een van de vicevoorzitters van de Doema en lid van Poetins partij Verenigd Rusland. Net als sprekers van de Italiaanse Lega Nord (Matteo Salvini) en de Oostenrijkse FPÖ (Heinz-Christian Strache) pleitte hij voor het intrekken van de Europese sancties tegen Rusland.

Het Front National zelf zit ook op die lijn. Marine Le Pen noemde het vanmiddag een “schande” dat Frankrijk de levering aan Rusland van een oorlogsschip van de zogenoemde Mistral-klasse “tot nader order” heeft opgeschort.

Niets over Rusland

In Wilders’ toespraak geen woord over Rusland. Hij beperkt zich tot immigratie, integratie en de islam. “Laten we de criminelen, jihadisten en illegale immigranten uitzetten!” riep hij. Daarop zette de zaal massaal de bij het FN vaak gehoorde antivreemdelingenslogan ‘On est chez nous´ in.

Na zijn toespraak verdween Wilders meteen naar de uitgang, terwijl de vertegenwoordigers van de andere Europese partijen met Marine Le Pen op het podium bleven zitten.

‘Pro-Rusland hoeft geen probleem te zijn’

De pro-Russische positie van het FN hoeft geen probleem te zijn voor de relaties tussen het FN en de PVV, vindt FN-kopstuk Louis Aliot. “We hoeven het natuurlijk niet over alles eens te zijn om in Europees verband te kunnen samenwerken. “Misschien heeft de PVV moeite met ons Rusland-standpunt, wij begrijpen weer weinig van de Israël-positie van de PVV.”

Na de Europese verkiezingen in mei, waarbij het FN in Frankrijk de grootste partij werd, probeerden Wilders en Le Pen vergeefs een gezamenlijke politieke groep in het Europees Parlement te vormen. Hoewel ze steun kregen van onder andere het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ, lukte het ze niet om 25 leden uit zeven verschillende lidstaten bijeen te krijgen, zoals de regels vragen.