Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Wilders gastspreker op congres Front National

Marine Le Pen en Geert Wilders in mei op een gezamenlijke persconferentie in Brussel.
Marine Le Pen en Geert Wilders in mei op een gezamenlijke persconferentie in Brussel. Foto EPA / Julien Warnand

PVV-leider Geert Wilders is vanmiddag gastspreker op het congres van het Front National in Lyon. Dat bevestigt Louis Aliot, een van de vicevoorzitters van de Franse partij en de partner van partijleider Marine Le Pen, aan NRC Handelsblad.

Hoewel Wilders en Le Pen rond de Europese verkiezingen van dit voorjaar intensief samenwerkten, leken de relaties tussen de twee eurosceptische partijen bekoeld sinds de crash van de MH17 in Oost-Oekraïne. Het Front National is sterk pro-Russisch en stuurde eerder deze maand nog waarnemers naar de door de separatisten georganiseerde verkiezingen daar.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vandaag naar Lyon, spreken op congres Front National. http://t.co/iHl0oROKDC

“We hoeven het natuurlijk niet over alles eens te zijn om in Europees verband te kunnen samenwerken”, meent Aliot. “Misschien heeft de PVV moeite met ons Rusland-standpunt, wij begrijpen weer weinig van de Israël-positie van de PVV.” Het FN is anders dan de PVV voorstander van een Palestijnse staat.

PVV en FN konden geen fractie vormen

Na de Europese verkiezingen in mei, waarbij het FN in Frankrijk de grootste partij werd, probeerden Wilders en Le Pen vergeefs een gezamenlijke politieke groep in het Europees Parlement te vormen. Hoewel ze steun kregen van onder andere het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ, lukte het ze niet om voldoende leden (25) uit zeven verschillende lidstaten bijeen te krijgen, zoals de regels vragen.

Toen het FN begin vorige maand buiten het parlement een nieuwe internationale alliantie aanging om toch voor Europese subsidies in aanmerking te komen, weigerde de PVV mee te doen. Dat was, volgens het FN, een “ethische keus” van Wilders en zou niets zeggen over de inhoud van de relaties tussen de twee partijen.

Het FN bevestigde vorige week dat het in Rusland een lening van 9 miljoen euro heeft gekregen (€). De belangrijkste contactpersoon van het FN in Rusland, Doemalid en Poetin-adviseur Alexander Mikhailovich Babakov, zou de partij in contact hebben gebracht met de kleine First Czech Russian Bank (FCRB). Hij staat op de lijst van personen die momenteel de toegang tot de EU wordt ontzegd.