Wijngaard-toerisme

Liefhebbers gaan op reis naar hun favoriete wijnhuis, ziet Harold Hamersma.

Hacienda Zorita 2011, Vino de la Tierra de Castilla.6,99 euro, the-haciendas.com
Hacienda Zorita 2011, Vino de la Tierra de Castilla.6,99 euro, the-haciendas.com

Afgelopen week was ik te gast bij een enthousiaste wijnproefclub. En ze namen hun liefhebberij serieus. Acht keer per jaar kwamen de mannen bijeen om een thema ‘door te proeven’. Recentelijk werd zelfs een piepklein perceeltje in Bourgogne aangekocht, goed voor een paar honderd flessen eenvoudige pinot noir. Trots lieten zij mij het etiket zien waarop hun hoofden prijkten. Aan de wijn zelf, zo gaven zij toe, moest nog wel wat geschaafd worden: „Ach ja, jonge stokken hè.” Daarbij gingen ze tenminste een keer per jaar op reis om andere wijngebieden te leren kennen.

Dat is op zich niet nieuw. Wel hoor ik het steeds vaker. Naarmate we meer wijn drinken, neemt ook de dorst naar informatie toe, zo lijkt het. Inmiddels wordt wijntoerisme gezien als een van de meest dynamische en snelst groeiende sectoren van de toeristenindustrie. Er is zelfs al een prijs in het leven geroepen om de beste voorbeelden te promoten: Great Wine Capitals Best of Wine Tourism Awards.

Wat mij betreft is een van de kanshebbers voor volgend jaar: Hacienda Zorita in het Spaanse Ribera del Duero. Dat lijkt mij een mooie volgende bestemming voor de wijnproefclub. Het kloostercomplex (anno 1366), dat zich naast en boven een zijrivier van de Duero bevindt, huisvest onder meer een ‘small luxury winehotel’, villa’s, een ‘health resort’ en een restaurant.

Dat laatste serveert, behalve wijnen, gerechten van het Iberico-varken, biologische schapenkaas en buffelmozzarella. Gemaakt op nabijgelegen, kleine bedrijven.

De president van de plaatselijke slow food beweging blijkt tevens lid te zijn van de directie. Met trots toont hij zijn beesten, neemt mij mee door de wijngaarden, gidst mij door Salamanca, tien minuten verderop, om eenmaal terug een heuse wijnkathedraal open te zwaaien waar honderden vaten tempranillo liggen te rusten. Opmerkelijk is dat het hier niet de superpremium wijnen van het domein betreft maar de relatief eenvoudige, maar uitstekende waar voor zijn geld biedende Hacienda Zorita. En om daar mee kennis te maken volstaat dan weer gewoon een reis naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn.

    • Harold Hamersma