Wethouder (VVD) in het nauw door facturen van zijn broer

Wethouder Huub Eitjes (VVD) is in problemen geraakt door de baan van zijn broer die ook zijn zakenpartner is.

None

Als een ei breekt door kracht van buiten, eindigt het leven. Als het breekt door intrinsieke kracht, begint juist het leven. Het is de zelfverklaarde levensinstelling van VVD’er Huub Eitjes. „Great things always begin from inside”.

Eitjes, wethouder in Maassluis, is een man die mogelijkheden ziet. Altijd. Zoals de slogan van zijn bedrijf Eggs Interim Management luidt: ‘Eitjes generates great solutions’.

Tot afgelopen woensdag. Toen bleek er even geen oplossing meer voorhanden te zijn voor de wethouder die altijd ondernemer bleef.

Wat is het geval? Broer Pim, met wie Eitjes samen een bedrijf heeft, is onbezoldigd voorzitter van Theater Koningshof in Maassluis. Geen probleem, tot zover. Die ontstonden in augustus 2013 toen Pim Eitjes naast voorzitter ook interim-directeur van het theater werd. De jaarlijkse subsidie van bijna 70.000 euro komt immers van de gemeente, waar wethouder Huub Eitjes de financiën beheert.

De geur van mogelijke belangenverstrengeling ontging de overige leden van het gemeentebestuur niet. Ze waarschuwden de broers Eitjes. Tevergeefs. Het bestuur van het theater zag in haar voorzitter Pim Eitjes de beste interim-directeur.

Dat de betaling van de rekeningen voor dat werk van in totaal 40.000 euro vervolgens naar het bedrijf van broer Huub Eitjes ging, wist de gemeente niet. Dat bleek pas afgelopen woensdag toen wethouder Eitjes nattigheid voelde en zijn directe politieke omgeving inlichtte. Onder hen VVD-fractievoorzitter Gerard van der Wees. „Het is allemaal heel onhandig. En dan druk ik me zachtjes uit.”

Van der Wees noemt Eitjes een goed wethouder en „een man met het hart op de goede plek”. Of hij nog volledig achter Eitjes staat als wethouder, wil hij niet zeggen. Van der Wees: „Dat gaan we dit weekend, in aanwezigheid van Huub, met de fractie bepalen.”

Veel mogelijke uitkomsten lijken ze daarbij niet te hebben. Het landelijk hoofdbestuur van de VVD heeft al gebeld en „stevige maatregelen” geëist. Van der Wees: „Dit is geen zaak die heel lang gaat spelen.”

Eitjes zelf is er beduusd van. Hij heeft in zijn ogen „niets onoorbaars” gedaan. „Ik kijk tevreden naar mezelf vanuit integriteit”. Op de feiten wil hij niet ingaan. Net als op de uitspraak van de burgemeester dat sprake is van „een ernstige politieke situatie”.

De gemeente heeft een extern onderzoek aangekondigd. Dinsdag vergadert de gemeenteraad. Tot die tijd wil Eitjes niets meer zeggen. Maar nu het ei van buiten wordt gebroken, moet Eitjes de afloop vrezen.

    • Hugo Logtenberg