Waar de prijs het hardst daalde

Het zijn niet de minste huizen die soms tot veertig procent in vraagprijs daalden tijdens de crisis

None

U woont in een lommerrijke buurt? Lange oprijlanen, nette buren? Dan zou het zo maar kunnen dat uw postcodegebied één van de treurigste van Nederland is, voor wie zijn huis wil verkopen.

Dat zit zo. NRC registreert al tien jaar het volledige aanbod op huizensite Funda.nl, en vergelijkt welke huizen zowel vóór de economische crisis in 2008 als in oktober 2014 te koop werden aangeboden. Zo is te vergelijken wat er in de tussentijd is gebeurd met de vraagprijs. Bij dertien postcodes is het extra lastig een huis nog zonder verlies te verkopen. Daar staan de meeste huizen nóg of alweer op Funda.nl, en zijn tegelijkertijd de prijzen het hardst gedaald. Een stuk meer dan het landelijk gemiddelde van 19 procent.

Op nummer 1 vind je postcode 6118. Het zijn niet de minste huizen die voor de start van de crisis flink in prijs zijn gedaald in het 3.000 inwoners tellende stadje Nieuwstadt in Midden-Limburg. Of het nou herenhuizen zijn of nieuwbouwhuizen met tuin, gemiddeld vragen eigenaren er dit jaar 44,1 procent minder voor dan in 2008. Ook bij de nummer 2, postcode 5095, van het lommerrijke dorp Hooge Mierde vlakbij de Belgische grens, gaat het om flinke huizen. Stijlvolle negentiende-eeuwse woonboerderijen, villa’s, twee-onder-een-kapwoningen: ze staan voor 41,2 procent minder te koop.

Twee postcodes springen eruit omdat er zowel vlak voor de crisis als nu extreem veel huizen te koop staan. In het Brabantse grensdorp Budel, postcode 6021, probeert een recordaantal van 31 huizenverkopers nog of weer van hun huis af te komen. Niet veel beter is 9932, grofweg de helft van het Groningse Delfzijl, zijn maar liefst 28 huizen nog of alweer te koop.

Is het een ramp, als je je huis wil verkopen in één van deze postcodegebieden? Dat valt te bezien. Wat meespeelt, is dat bij al deze postcodes een aantal grote vrijstaande woningen in de verkoop staat. En juist vrijstaande huizen zijn sinds de crisis het meest in waarde gedaald, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. Gemiddeld kan een koper uit vijftig vrijstaande huizen kiezen. Bovendien beïnvloeden ze het gemiddelde sterker. Wie minder dan twee ton voor een huis vraagt, heeft alsnog kans een huis zonder verlies te verkopen.

Zeven gebieden uit de top-13 liggen aan de grens met België of Duitsland. Dat het daar lastig is een huis te verkopen, staat buiten kijf. „De buitengebieden doen het slechter dan het binnenland”, zegt Kimman. Of, voor wie het positiever wil interpreteren: hier kunnen welgestelde kopers nog échte koopjes vinden.

    • Anna Vossers