‘Vijftien doden bij terreuraanval in Chinese provincie Xinjiang’

Bij een “terroristische aanval” in de Chinese provincie Xinjiang zijn gisteren vijf mensen gedood en veertien anderen gewond geraakt. Dat hebben Chinese staatsmedia vanochtend gemeld. Bij het geweld in de Shache-regio zouden ook elf “terroristen” zijn gedood.

Archieffoto van Chinese paramilitairen in Urumqi, de hoofdstad van de westelijke provincie Xinjiang.
Archieffoto van Chinese paramilitairen in Urumqi, de hoofdstad van de westelijke provincie Xinjiang. Foto EPA / Diego Azubel

Bij een “terroristische aanval” in de Chinese provincie Xinjiang zijn gisteren vijftien mensen omgekomen en veertien anderen gewond geraakt. Dat hebben Chinese staatsmedia vanochtend gemeld. Onder de doden zouden elf ‘terroristen’ zijn geweest.

Veel details over de gebeurtenissen van gisteren zijn er nog niet. Volgens de Chinese staatstelevisie viel een groep terroristen burgers aan in de Shache-regio. Daarbij zouden vier mensen zijn omgekomen en veertien mensen gewond zijn geraakt. In reactie op de aanval zouden veiligheidstroepen een deel van de aanvallers hebben doodgeschoten.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is niet opgeëist, maar de Chinese regering wijst meestal naar de Oeigoeren, een islamitische minderheid die zich actief verzet tegen het gezag in Peking. Oeigoeren klagen over armoede, discriminatie, werkloosheid en religieuze onderdrukking door de aanzwellende Han-Chinese bevolking in Xinjiang.

Eerder dit jaar grote aanslagen in Xinjiang

China is dit jaar regelmatig opgeschrikt door grote aanslagen die aan de Oeigoeren werden toegeschreven. Zo kwamen er eind september vijftig mensen om het leven bij een reeks explosies in Xinjiang. Bij een aanslag eind juli in dezelfde provincie zouden bijna honderd mensen zijn omgekomen.

    • Pim van den Dool