Taiwan: premier vertrekt, president niet. Die belooft wel veranderingen

Jiang Yi-huah buigt tijdens een persconferentie. De Taiwanese premier maakte bekend op te stappen na het verlies van zijn partij KMT.
Jiang Yi-huah buigt tijdens een persconferentie. De Taiwanese premier maakte bekend op te stappen na het verlies van zijn partij KMT. Foto Reuters/ Minshen Lin

Het waren lokale verkiezingen met landelijke gevolgen vandaag in Taiwan: de regerende KMT (Kuomintang of Nationale Volkspartij) op het eiland verloor meer dan verwacht, waarna premier Jiang Yi-huah, leider van het kabinet, heeft besloten af te treden. President Ma Ying-jeou is dat niet van plan, maar hij belooft wel veranderingen aan het volk.

De nationalisten, die het regime in China steunen, verloren acht stads- en provincieverkiezingen. Zo ook in hoofdstad Taipei, waar de partij al lange tijd de grootste was. Dat was echter vooraf wel voorspeld, net als het verlies in de steden Taichung en Keelung. Maar het verlies viel dus veel groter uit. Premier Jiang, premier sinds begin 2013, trok zijn conclusies.

Veranderingen

President Ma, sinds 2008 aan de macht, heeft de boodschap begrepen, zo zei hij volgens persbureau AP:

“Ik moet mijn excuses aanbieden aan de Kuomintang en haar aanhangers voor het feit dat ik iedereen teleurgesteld heb. Ik heb de boodschap begrepen die mensen door middel van deze verkiezingen hebben overgebracht. Dat is mijn verantwoordelijkheid en ik zal snel met een hervormingsplan komen om aan iedereens eisen tegemoet te komen. Ik zal de verantwoordelijkheid niet ontlopen.”

Volgens het persbureau wijzen de grote verliezen erop dat inwoners van Taiwan het zat beginnen te worden dat president Ma steeds sterkere banden met het vasteland van China probeert te bewerkstelligen. Het betekent ook dat het lastiger wordt voor de nationalisten om ook na de landelijke verkiezingen in 2016 nog de president te leveren. Taiwan is een soevereine staat, maar een die door China als ‘afvallige provincie’ beschouwd wordt.

    • Frank Huiskamp