Schaatsbond loopt twee jaar grote toernooien mis

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) zal na de komende winter twee jaar lang geen grote kampioenschappen op de langebaan organiseren. Dat maakte het managementteam van de KNSB gisteren bekend tijdens een informele persbijeenkomst in Utrecht. „Het scheelt ons veel geld”, gaf bondsdirecteur Paul Sanders toe.

„We zijn jarenlang gewend geweest om internationale kampioenschappen in Nederland te houden. Daar was onze organisatie op ingericht. We zullen ons nu moeten aanpassen aan de nieuwe situatie en naar andere verdienmodellen moeten kijken om toch de centen binnen te kunnen halen die we gaan mislopen.”

Dit seizoen worden in Nederland nog drie grote evenementen afgewerkt: twee wereldbekers half december en begin februari in Heerenveen en de WK afstanden half februari, ook in Heerenveen.

Mogelijk krijgt de KNSB voor het seizoen 2015-2016 nog wel een wereldbekerwedstrijd toegewezen.

Waarom de Internationale Schaatsunie (ISU) Nederland twee jaar passeert is niet duidelijk. Volgens betrokkenen bij de KNSB heeft dit mogelijk te maken met het afhaken van Essent na tien jaar als hoofdsponsor van de wereldbeker en de grote kampioenschappen.

Ook de omvangrijke renovatie van schaatsarena Thialf in Heerenveen zou in de afweging van de ISU een rol gespeeld kunnen hebben.