Sarkozy, zoals verwacht, gekozen tot partijvoorzitter van de UMP

Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy is weer partijvoorzitter van de centrum-rechtse oppositiepartij UMP.
Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy is weer partijvoorzitter van de centrum-rechtse oppositiepartij UMP. Foto AP/ Francois Mori

Oud-president Nicolas Sarkozy is zoals verwacht gekozen als nieuwe partijvoorzitter van de centrum-rechtse UMP, net als in 2004. Hij kreeg 64,5 procent van de stemmen, minder dan hij en zijn entourage vooraf dachten. En hij is dan wel weer partijvoorzitter, een nieuwe termijn als president is nog steeds ver weg volgens onze correspondent Peter Vermaas.

“Sarkozy is nu dus partijvoorzitter, maar met een lagere score dan in 2004 (85 procent). Dat betekent dat hij er niet aan ontkomt om open voorverkiezingen te organiseren voor 2017. Alain Juppé lijkt dan zijn belangrijkste uitdager.”

Vooral het hoge percentage dat stemde voor de jonge Bruno Le Maire zal Sarkozy verrassen. Die kreeg bijna dertig procent van de stemmen. Hervé Mariton werd derde met nog geen 6,5 procent.

Terugkeer allerminst sterk

Sarkozy was van 2007 tot 2012 president. Hij besloot na de van Francois Hollande verloren verkiezingsstrijd in 2012 uit de politiek te stappen. Hij keerde dit jaar terug en heeft zijn zinnen gezet op de kandidatuur namens de UMP tijdens de verkiezingen in 2017. Maar de terugkeer is, zo schreef Vermaas eerder deze week in NRC Handelsblad, nog niet zo overdonderend geweest als hij had gehoopt. Zijn voormalige adviseur Henri Guaino heeft gezegd dat Sarkozy niet genoeg heeft nagedacht over inhoudelijke vernieuwing na de verloren verkiezingen van twee jaar geleden. “Zijn terugkeer loopt niet”, zei hij. Dat heeft ook andere oorzaken, schreef Vermaas:

“Dat komt deels door de vele juridische affaires die hem nog achtervolgen. Die draaien vrijwel alle om fraude bij financiering van de Sarkozy-campagnes in 2007 en 2012. Vooral de ogenschijnlijk onkreukbare Le Maire heeft daar de laatste weken op ingespeeld. Maar ook de uitglijder over het homohuwelijk heeft hem geen goed gedaan. Terwijl Sarkozy bekendstaat als een van de beste campagnevoerders in de Franse politiek, daalde zijn steun onder de UMP-aanhang volgens een Odoxa-peiling in één maand van 73 naar 63 procent.”

Sarkozy hoopte bij de stemming voor het partijvoorzitterschap zo’n driekwartmeerderheid te behalen, wat volgens zijn adviseurs genoeg zou zijn om met goed fatsoen voorverkiezingen over te slaan. Maar die zullen er nu waarschijnlijk wel komen, en die geven iemand als Alain Juppé een kans. Juppé is volgens de laatste peilingen in Frankrijk een populairdere kandidaat voor het presidentschap dan Sarkozy.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Alain Juppé heeft als presidentskandidaat meer steun van de Fransen dan Sarkozy volgens laatste peilingen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Elysée is nog ver weg voor Sarkozy (€).

    • Frank Huiskamp