Rutte: geen excuses van Turkije na conflict

Het kabinet persisteert in de opvatting dat de Turkse regering geen enkele bemoeienis dient te hebben met het Nederlandse integratiebeleid. Nederland verwacht geen excuses van Turkije.

Dit zei premier Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad tegen de NOS. „De komende tijd zullen we duidelijk maken dat wij hier ons eigen beleid maken en op geen enkele manier geïnteresseerd zijn in de opvattingen van Turkije”, zei Rutte.

Deze week ontwikkelde zich een hoogoplopend diplomatiek geschil tussen met Turkije. In een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken stond dat Nederland zich schuldig zou maken aan agressief taalgebruik en racistische beschuldigingen aan het adres van de Turkse gemeenschap in Nederland.

Aanleiding was de beslissing van minister Asscher (Integratie, PvdA) om een aantal Turkse verenigingen te volgen omdat zij de integratie van Nederlandse Turken zouden belemmeren. Het Turkse ministerie noemde het wantrouwen voor de verenigingen ongegrond en riep Nederland op te stoppen met de „racistische beschuldigingen”.

Volgens minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) liet Turkije in een nadere toelichting weten dat de kritiek niet de Nederlandse overheid maar de Nederlandse samenleving betrof. „Mijn Turkse collega heeft zijn begrip uitgesproken en gezegd het Nederlandse standpunt te respecteren”, zei Koenders vrijdag.

Rutte benadrukte dat het kabinet de komende tijd gesprekken blijft voeren met Turkije. Volgens de premier zullen zowel Koenders als Asscher hieraan deelnemen. „Wij bepalen ons hier ons eigen beleid”, zei de premier.

De landelijke Turkse kranten hadden de afgelopen dagen geen aandacht voor de rel, meldt onze correspondent. Zij schreven wel over de uitlatingen van PVV-Kamerlid De Graaf dat alle moskeeën in Nederland gesloten moeten worden.