Rutte belooft belastingverlaging, is optimistisch over verkiezingen

Premier Mark Rutte spreekt op het jaarlijkse VVD-najaarscongres in Amsterdam.
Premier Mark Rutte spreekt op het jaarlijkse VVD-najaarscongres in Amsterdam. Foto ANP/ Bart Maat

Premier Mark Rutte heeft vandaag tijdens zijn toespraak op het VVD-congres in Amsterdam zijn achterban belastingverlaging beloofd. Die verlaging komt er wanneer het nieuwe belastingstelsel wordt ingevoerd. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Het doel van het nieuwe stelsel, zo zei Rutte, is belastingverlaging. Dat lukte de afgelopen jaren niet, maar is wel “ons instinct”.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Rutte: doel van het nieuwe belastingstelsel is belastingverlaging. Lukte de afgelopen jaren niet, maar is wel ons instinct #vvdcongres

Rutte haalde verder nogmaals uit naar Turkije. Hij zei dat Nederland “geen enkele interesse” heeft in de mening van het land over het Nederlandse integratiebeleid.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Harde uithaal Rutte naar Turkije: land moet zich niet bemoeien met nederlands integratiebeleid #vvdcongres

‘Geen interesse’ in mening Turkije

Nederland kreeg van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken deze week kritiek op zijn integratiebeleid. De Turkse gemeenschap in Nederland “wordt gediscrimineerd” volgens Turkije en is “het doelwit van xenofobe, islamofobe en racistische beschuldigingen”. Ministers Asscher (Integratie, PvdA) en Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) wezen de kritiek al als respectievelijk “ongeïnformeerd” en “ongepast” af. Premier Rutte zei gisteren al geen excuses te hoeven van Turkije.

Lees ook: Wat is er aan de hand tussen Nederland en Turkije? Vier vragen en antwoorden.

Optimisme

Rutte toonde zich verder optimistisch over de aankomende Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de VVD daar een goed resultaat zal neerzetten, schrijft persbureau Novum:

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen zien dat de VVD verantwoordelijkheid heeft genomen om Nederland uit de crisis te halen, dat het beleid stap voor stap voor resultaat begint te zorgen, en dat we koers moeten houden.”

De huidige coalitie staat momenteel op flink verlies in de peilingen, al valt dat van de VVD in vergelijking met de PvdA nog enigszins mee. Volgens de laatste peiling van Ipsos (20 november) zou de VVD bij nieuwe landelijke verkiezingen nu 28 zetels overhouden van de 41 die de partij in 2012 kreeg. De PvdA kreeg er toen 38 en is inmiddels afgezakt naar vijftien.

Een nieuwe erelid

Neelie Kroes, dit jaar na tien jaar gestopt als eurocommissaris, werd vandaag op het congres benoemd tot erelid van de partij. Kroes, ook oud-minister en -staatssecretaris, voegt zich daardoor bij onder anderen Frits Bolkestein, Hans Wiegel, Gerrit Zalm en Erica Terpstra.

Twitter avatar markharbers Mark Harbers Neelie Kroes benoemd tot erelid van de #VVD Gefeliciteerd, en zeer verdiend! http://t.co/Ydf22mIxOw

Regeerakkoord

De VVD-achterban krijgt voortaan meer uitleg wanneer de partij meedoet aan een regeerakkoord. Het partijcongres ging met dit plan van het partijbestuur akkoord. Na het sluiten van een regeerakkoord wordt een partijraad georganiseerd, waarna er bijeenkomsten in het land plaatsvinden, schrijft Novum. Bij die bijeenkomsten zijn zowel leden als niet-leden welkom.

Maar: de achterban kan een regeerakkoord niet terugdraaien. Dat blijft een beslissing van de Tweede Kamerfractie. Wel mag de achterban discussiëren en vragen stellen.

Naheffing

De VVD zal gewoon volgens plan de door de EU opgelegde naheffing van 1,1 miljard gaan betalen - 642 miljoen als het bedrag dat Nederland nog ontvangt ervan af wordt getrokken, maar onduidelijk is wanneer dat gebeurt. De JOVD, de jongerentak van de partij, diende een motie in om de VVD zover te krijgen dat bedrag niet klakkeloos te betalen. Die haalde het vandaag bij lange na niet: 77 procent van de leden stemde tegen. Een bijna even grote meerderheid wees een motie af om extra te bezuinigen als de naheffing toch betaald wordt.

Want dat is het plan. Vorige week maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bekend dat de naheffing nog voor het einde van het jaar in één keer betaald zal worden. Het was ook mogelijk van een betalingsregeling gebruik te maken, waardoor het bedrag uiterlijk pas 1 september volgend jaar gestort moest zijn, maar de minister vond het beter het maar meteen te doen:

“Als je geld in je portemonnee hebt, kun je maar beter je rekeningen betalen. Dat ontlast ook de begroting volgend jaar.”

Dat geld kan het kabinet opbrengen door enkele meevallers, onder meer ontstaan door de vervroegde aflossing begin deze maand van het laatste restje staatssteun (plus boeterente) door ING. Het gaat om 1,025 miljard euro.

Nederland en enkele andere EU-landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, kregen een flinke naheffing van de EU vanwege een nieuw vastgestelde definitie voor de omvang van de economie van alle lidstaten.

    • Frank Huiskamp