Ruim 7,4 miljoen euro opgehaald voor strijd tegen ebola

Er is tot nu toe 7.411.839 euro gestort voor de strijd tegen ebola. Dat werd gisteravond laat in het tv-programma Pauw bekendgemaakt na afloop van de Nationale Actiedag voor ebola. “Een fantastische dag met een prachtige opbrengst”, zei actievoorzitter Henri van Eeghen na afloop tegen de NOS.

De Nationale Actieweek van Giro 555 voor de slachtoffers van ebola werd afgesloten met een grote actie bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum.
De Nationale Actieweek van Giro 555 voor de slachtoffers van ebola werd afgesloten met een grote actie bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Er is tot nu toe 7.411.839 euro gestort voor de strijd tegen ebola. Dat werd gisteravond laat in het tv-programma Pauw bekendgemaakt na afloop van de Nationale Actiedag voor ebola. “Een fantastische dag met een prachtige opbrengst”, zei actievoorzitter Henri van Eeghen na afloop tegen de NOS.

Het startsein voor de laatste dag van de actieweek ‘Stop ebola’, die gisteren zowel op de publieke als commerciële zenders te volgen was, werd gisterochtend om 6.00 uur gegeven. In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zat een panel met bekende Nederlanders, die giften van bellers noteerden. In totaal belden meer dan 20.000 mensen in om een bedrag te doneren.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben laten weten tevreden te zijn met de opbrengst van de actie, die pas drie weken loopt. Gironummmer 555 blijft nog tot februari open voor de ebola-actie. De regering zal de opbrengst van de inzamelingsactie niet verdubbelen. Minister Lilianne Ploumen (PvdA) wees er gisteravond op dat de regering al 37,5 miljoen euro heeft bijgedragen aan de strijd tegen ebola en dat een marineschip al hulpgoederen heeft afgeleverd.

Jan Jaap van der Wal en Kees Broere spraken gisteravond in Pauw over de ebola-actie:

Ebola eiste al meer dan 5600 levens

In het westen van Afrika zijn tot nu toe zo’n 15.500 mensen besmet geraakt met het virus. Er vielen zo’n 5600 doden, vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee. De Franse president Hollande was gisteren het eerste westerse staatshoofd dat een bezoek bracht aan een van de door ebola getroffen landen (Guinee). Hij verzette zich tegen voorstellen om verbindingen met de ebola-landen te schrappen.

Lees ook: Vandaag is de Nationale Actiedag voor ebola, hoe staat met het de bestrijding?

    • Pim van den Dool