President Nigeria belooft klopjacht op daders aanslag moskee

De president van Nigeria heeft beloofd dat “de onderste steen boven komt” bij het onderzoek naar de terroristen die gisteren een aanslag pleegden op een moskee waarbij zeker 120 doden zijn gevallen. De regering verdenkt terreurgroep Boko Haram van verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Agenten en soldaten staan bij het wrak van een auto die vermoedelijk gebruikt werd bij de aanslag op de moskee in Kano.
Agenten en soldaten staan bij het wrak van een auto die vermoedelijk gebruikt werd bij de aanslag op de moskee in Kano. Foto Reuters

De president van Nigeria heeft beloofd dat “de onderste steen boven komt” bij het onderzoek naar de terroristen die gisteren een aanslag pleegden op een moskee waarbij zeker 120 doden zijn gevallen. De regering verdenkt terreurgroep Boko Haram van verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Tijdens een gebedsdienst in de Grote Moskee van Kano, de grootste stad in Noord-Nigeria, bliezen gistermiddag twee zelfmoordterroristen zich op. Daarna opende een groep van ongeveer vijftien gewapende mannen het vuur op vluchtende mensen. De schatting van het aantal slachtoffers was gisteravond nog provisorisch. Reddingswerkers spraken over zeker 120 doden en 270 gewonden. Journalisten telden in een van de vier ziekenhuizen alleen al 92 doden.

President Jonathan Goodluck riep het land gisteravond op “weerstand te bieden aan de gezamenlijke vijand”. Hij gaf de veiligheidsdiensten de opdracht een grootschalig onderzoek op te zetten “totdat alle cellen van terreur die het recht van elke burger op leven en waardigheid zijn opgerold en voor de rechter zijn gebracht”.

Aanslag komt na uithaal emir naar Boko Haram

Dat er gisteren een grote aanslag in Kano plaatsvond heeft mogelijk te maken met een recente oproep van een invloedrijk lokaal geestelijk leider aan zijn aanhangers om zich te wapenen tegen de moslimfundamentalistische terreurgroep Boko Haram. Emir Mohammed Sanusi II zei vorige week dat het leger niet in staat is burgers te beschermen tegen de bijna dagelijkse aanvallen van de extremisten.

Sanusi II, in juni tot emir benoemt, is de op één na belangrijkste moslimgeestelijke in Nigeria. Het is zeer ongebruikelijk dat religieuze leiders zich zo openlijk in het publieke debat mengen. Maar Sanusi was daarvóór al een invloedrijk figuur, als gouverneur van de Nigeriaanse centrale bank. De emir was niet aanwezig op het moment van de aanslagen. Zijn paleis grenst aan de moskee.

Dit jaar al ruim tweeduizend doden

Boko Haram heeft dit jaar volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan tweeduizend mensen gedood. Bij hun zelfmoordaanslagen worden ook steeds vaker vrouwen ingezet. De terreurbeweging heeft al vaak aanslagen gepleegd in Kano. Eerder deze maand kwamen zes mensen om bij een zelfmoordaanslag. In januari 2012 eiste een aanslag van Boko Haram in Kano 183 levens.

    • Pim van den Dool