Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie gebruikt traangas en waterkanonnen in Kairo - één dode

Hier nog geen traangas of waterkanonnen bij het protest vlak bij het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Kairo.
Hier nog geen traangas of waterkanonnen bij het protest vlak bij het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Kairo. Foto AP/ Ibrahim Ezzat

In 2011 bezaaiden demonstranten de straten van Kairo uit protest tegen toen nog president Mubarak en vandaag stonden er weer duizenden om te protesteren tegen zijn vrijspraak. De politie in de Egyptische hoofdstad heeft waterkanonnen en traangas gebruikt om ze uiteen te drijven. Er is een man om het leven gekomen bij de confrontatie, schrijft persbureau AFP.

Twitter avatar fattysaid Fatima Said Tear gas everywhere in #Tahrir area, security forces also using water cannons - regime is hitting back hard. #Egypt http://t.co/6wnNCDktbR

Vrijspraak

Vanochtend werd Mubarak, samen met zijn zonen en oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly, niet veroordeeld in verband met de dood van honderden betogers tijdens de opstand die een einde maakte aan diens 29-jarige bewind in 2011. In 2012 werd Mubarak nog veroordeeld tot een levenslange celstraf, maar een rechtbank oordeelde vorig jaar dat het proces over moest. Mubarak zit wel een gevangenisstraf van drie jaar uit in een corruptiezaak, een straf die hij vanwege zijn slechte gezondheid onder huisarrest in een ziekenhuis mag uitzitten.

In Egypte is woedend gereageerd op de vrijspraak. Vroeg op de avond trokken demonstranten de straat op vlak bij het Tahrirplein, het centrum van de opstand drie jaar geleden. De politie greep in vlak nadat leden van de inmiddels verboden Moslimbroederschap zich aansloten bij het protest. Die zouden volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken met stenen naar veiligheidstroepen hebben gegooid en hebben gevochten met de andere demonstranten, schrijft persbureau AP.