Russisch-Servisch akkoord gaat niet over revanchisme, maar is zakelijk

Op 25 november waarschuwde oud-Kamerlid van den Doel (VVD) in NRC voor het nieuwe Russische gevaar in de Balkan. Rusland zou daar revanchistische dromen nastreven. Het Servische leiderschap zou aansturen op afsplitsing van de Republika Srpska van Bosnië-Herzegovina en van het noordelijke deel van Kosovo dat voornamelijk door Serviërs wordt bewoond. Van den Doels beangstigende voorstelling van feiten is echter eenzijdig.

Van den Doel gaat voorbij aan de metamorfose die president Nikolic en premier Vucic onlangs maakten om in een goed daglicht te komen staan in Brussel. Vorig jaar april toonde Nikolic zich plotsklaps berouwvol over de massamoord in Srebrenica. Dat gebeurde, niet toevallig, vlak nadat de regeringen van Kosovo en Servië een akkoord met de EU hadden gesloten, waarin Servië de formele zeggenschap van de Kosovaarse regering over de voormalige Servische provincie erkende. Het akkoord bracht het EU-lidmaatschap voor beide landen dichterbij. Brussel beloonde Servië met het EU kandidaat-lidmaatschap. De Russisch-Servische samenwerking gaat niet over revanchisme, maar is zakelijk. Als importeur van Russisch gas onderhandelt Servië al jaren over de Southstream gaspijplijn die Russisch gas kan exporteren naar Servië . In plaats van stemmingmakerij over nieuwe Balkanconflicten dient de EU zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat Servië, vanwege diens energieafhankelijkheid, een spreekbuis wordt voor Rusland in Brussel.

, Promovendus International Betrekkingen

    • Sean Parramore