‘Ouderen ondervoed door hoge werkdruk verpleeghuis’

Een oudere dame wacht op vervoer na de dagbesteding in een verzorgingshuis in Didam.
Een oudere dame wacht op vervoer na de dagbesteding in een verzorgingshuis in Didam. Foto ANP / Roos Koole

Door onderbezetting of een te hoge werkdruk in verpleeghuizen vertonen de ouderen die er verblijven ondervoedings- of uitdrogingsverschijnselen. Dat zegt ruim een kwart van de ondervraagden in een enquête van vakbond Abvakabo FNV onder bijna 3800 zorgverleners.

Zeventig procent van de ondervraagden geeft aan dat onderbezetting op de werkvloer of te hoge werkdruk dit jaar heeft geleid tot incidenten, zoals valincidenten of conflictsituaties tussen cliënten. Volgens ruim de helft van de ondervraagden worden vergissingen gemaakt met het toedienen van medicatie.

Een grote meerderheid klaagt over een gebrek aan personeel. Ruim driekwart van de zorgverleners zegt regelmatig onvoldoende tijd te hebben om cliënten de zorg te bieden die ze nodig hebben.

‘Ongelooflijk frustrerend voor personeel’

Dit is volgens Abvakabo FNV niet alleen ernstig voor de patiënten, maar ook voor het personeel, aldus Lilian Marijnissen van de vakbond in het AD:

“Zorgmedewerkers kiezen dit beroep niet vanwege de topsalarissen. Zij doen dit werk omdat ze goede zorg willen verlenen. Als dat niet lukt omdat ze tijd en handen tekortkomen, is dat ongelooflijk frustrerend.”

Volgens Liane den Haan, voorzitter van ouderenbond ANBO, gaat het niet overal zo slecht:

“Tehuizen waar het goed gaat, zijn vaak kleinschalig ingericht, het bestuur stuurt aan op kwaliteit en er zijn minder managementlagen. Die moeten als voorbeeld dienen voor de rest.”

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) spreekt in een reactie tegenover het AD van een “hardnekkig” probleem en belooft nog voor de Kerst met een verbeterplan voor de lange termijn te komen. “Onze kwetsbare ouderen moeten kunnen rekenen op liefdevolle zorg in een veilige omgeving”, aldus Van Rijn. (Novum)