Oranje hot of hype?

In de competitie blijven de tribunes nog vaak leeg. Het Nederlandse vrouwenvoetbal kan profiteren van de WK-kwalificatie.

Vreugde in Verona na de 0-1 van Vivianne Miedema (l), spits van Bayern München.
Vreugde in Verona na de 0-1 van Vivianne Miedema (l), spits van Bayern München.

Nederlandse voetbalsters prominent op de website van wereldvoetbalbond FIFA na de 2-1 zege op Italië en plaatsing voor de WK in Canada. ‘Brilliant Orange’ luidt de kop. Dick Advocaat, Ron Jans en Jan Mulder, die in het programma Studio Voetbal serieus praten over vrouwenvoetbal. Een vol stadion vorige week in Den Haag. Zijn voetballende vrouwen ‘hot’ of is sprake van een hype, ingestoken door (inter-) nationale voetbalbonden om een allang ondergeschoven kindje te promoten? Want in België of Italië blijven stadions bij belangrijke interlands akelig leeg. Net als de gecombineerde topcompetitie van Nederland en België, de BeNeLeague, zich buiten het oog van publiek en media voltrekt. Bij de WK, van 5 juni tot 6 juli 2015, volgt een belangrijke test.

1 Wordt Nederland wereldkampioen?

Dat lijkt al te hoog gegrepen voor de ploeg van bondscoach Roger Reijners, die zich pas als achtste en laatste Europese land voor Canada plaatste. Duitsland heerst al jaren in Europa, en zette vorige week voor 55.000 toeschouwers op Wembley Engeland met 3-0 weg in een vriendschappelijk duel. Toch speelde Oranje op het EK van 2013 knap gelijk tegen de Duitse vrouwen. Frankrijk en Zweden lopen op Nederland voor, met een sterke profcompetitie en nationaal team. De WK-finalisten van 2011, kampioen Japan en de VS, zijn sterker. Op de laatste wereldranglijst staat Nederland vijftiende.

2 Hebben ‘we’ dan niets te zoeken in Canada?

‘Nederland profiteert slechts van de uitbreiding van het aantal deelnemers’, zeggen critici. In plaats van 16 doen straks 24 landen mee. Europa heeft geen drie, zoals tot nu toe, maar acht plekken. Naast zeven groepswinnaars mag Nederland alleen meedoen omdat het de beste is van de nummers twee. Toch speelden de ‘Oranje Leeuwinnen’ dit jaar al gelijk tegen Brazilië, nummer vijf van de wereld. De ploeg maakt snel progressie. Tegen vrouwenvoetbalnatie Noorwegen werd vorig jaar in Volendam nog naïef verloren. In Oslo was Nederland duidelijk beter dan de nummer één van de groep. In de play-offs tegen Schotland en Italië bleek de ploeg duidelijk fitter dan de tegenstander. De mentale kracht deed de rest. Bij de loting op 6 december in Ottawa, komt Nederland in een poule van vier. Naast de nummers 1 en 2 gaan ook de beste vier van de zes nummers 3 door naar de achtste finales. Dat lijkt goed haalbaar.

3 Wat kunnen de Nederlandse vrouwen toevoegen aan het WK?

In tegenstelling tot de mannen bij het WK in Brazilië spelen de vrouwen volledig naar letter en geest van de ‘Hollandse school’: aanvallend en dominant. In 2009 haalde de ploeg van de toenmalige bondscoach Vera Pauw knap de halve finale van het EK, maar meer dan uit alle macht verdedigen was er nauwelijks bij. Onder Reijners werd een volgende stap gemaakt. Bij het EK van 2013, nul goals in drie wedstrijden, bleek de omschakeling moeilijk. Maar met de entree van de 18-jarige wonderspits Vivianne Miedema (inmiddels 18 goals in 18 interlands) beschikt Oranje over een doeltreffend aanvalswapen. In combinatie met de dribbels van Lieke Martens en de snelheid van Manon Melis is de voorhoede van wereldklasse.

4 Wat betekent WK-deelname voor het Nederlandse vrouwenvoetbal?

Oud-bondscoach Pauw vreest dat haar sport over tien jaar weer terug bij af is omdat in jeugd breedte voor top gaat. Maar de Europese titel van het team onder 19, aan de hand van Miedema, wijst op talent voor de toekomst. Een aantal speelsters rook al aan het ‘grote’ Oranje. Daar neemt de jonge generatie steeds meer het voortouw. Nu speelt de helft van de internationals in buitenlandse profcompetities. Maar in eigen land zijn FC Twente, Ajax en ook PSV/Eindhoven ambitieus. WK-aandacht leidt wellicht tot geld en groei. Aan het aantal voetbalsters zal het niet liggen. Met 136.000 speelsters is voetbal al jaren de grootste en snelst groeiende vrouwensport.