Handvol ‘high potentials’ ontdekt tijdens recente Talentdag

Voor bijna honderd jonge sporters krijgt de Talentdag van NOC*NSF van 2 november een vervolg. Zij zijn door, zo is hun per brief gemeld. De jongeren worden doorgestuurd naar sportbonden die aan de testdag meededen voor een vervolgprogramma. De komende weken krijgen ze een uitnodiging voor sportspecifieke tests. Daarna volgt nieuwe selectie en moeten de echte talenten komen bovendrijven.

Die maken dan een goede kans om in de topsportprogramma’s van de deelnemende bonden terecht te komen. „Met deze campagne hebben we bij veel jongeren bewustwording gecreëerd door ze daadwerkelijk mogelijkheden te laten zien bij een andere sport dan waarin ze op dit moment actief zijn”, zegt Jeroen Bijl, manager Topsport van NOC*NSF . „Dat onder de honderd jongeren ook nog een handjevol ‘high potentials’ zit, is meer dan we vooraf konden inschatten.”

NOC*NSF wil uiteindelijk de basis van de topsport in Nederland verbreden om tot de tien beste sportlanden te behoren. De testdag was bedoeld voor jongeren van twaalf tot achttien jaar die zich konden laten screenen op hun kansen binnen de profielen: lang en sterk (roeien, beachvolleybal), snel en explosief (baanwielrennen) en uithoudingsvermogen (triatlon).

En dat allemaal onder het campagnemotto ‘Ik wist niet dat ik het in me had’. Negentig jongeren waren doorgestuurd door hun gymdocent.

Op de testdag – in vier Centra voor Topsport en Onderwijs – werd er vooral gekeken naar ‘uitzonderlijke waarden’: lichaamslengte, piek- en uithoudingsvermogen. In sommige sporten zijn fysieke kwaliteiten doorslaggevend voor succes. Ook in het roeien is er een initiatief om uit andere sporten vrouwen aan te trekken die op grond van lengte en spieren geschikt zijn om een nieuwe Holland Acht te vormen.

NOC*NSF stuurt de meeste talenten door naar roeien (47), beachvolleybal (39) en triatlon (39).