Na regen zonneschijn voor PSV

Eindhovense club maakt achterstand na gestaakt duel tegen Estoril goed

PSV-er Memphis Depay wordt op de huid gezeten door Estoril-spelers Anderson Luis (m) en Yohan Tavares.
PSV-er Memphis Depay wordt op de huid gezeten door Estoril-spelers Anderson Luis (m) en Yohan Tavares. Foto AP

PSV heeft zich met twee zwakke optredens in twee dagen met kunst- en vliegwerk geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. Een doelpunt van Georginio Wijnaldum was op vrijdagmiddag voldoende om een eerder op donderdag opgelopen achterstand goed te maken. PSV vierde na de 3-3 tegen de nummer twaalf van Portugal een bescheiden feestje.

De eerste helft van donderdag leek in vrijwel niets op het tweede bedrijf van vrijdag. Vrijwel alles was anders. Allereerst de omstandigheden in het Estádio Coimbra da Mota. Onder het toeziend oog van circa 2.500 toeschouwers – 1.900 Portugezen en 600 Nederlanders – streed PSV op donderdag niet alleen tegen Estoril, maar ook tegen de elementen. De regen en wind hielden PSV in de greep.

Het elftal van PSV zag in aanloop naar het vervolg op de televisiebeelden hoe dramatisch ze hadden verdedigd tegen de zwakke Portugese tegenstander. Onbekende voetballers met namen als Tozé, Kuca en Diogo Amado waren Nederlandse internationals als Karim Rekik en Jeffrey Bruma te slim af. PSV stelde daar doelpunten van Memphis Depay en Luciano Narsingh tegenover. De Eindhovense club koesterde de hoop dat ze in de tweede helft met de wind in de rug de schade kon herstellen.

Zover kwam het niet. Althans niet op donderdagavond. Een wolkbreuk boven Estoril maakte verder voetballen onmogelijk. De thuisclub stelde alles in het werk om het veld bespeelbaar te maken, maar de bezems en blazers waren niet opgewassen tegen het natuurgeweld. De scheidsrechter kon niets anders doen dan het duel te staken. Beide elftallen kregen een pauze van achttien uur voordat ze alsnog aan de tweede helft begonnen.

Phillip Cocu liet voor de camera’s van RTL 7 weten dat hij zijn ploeg nauwelijks anders had voorbereid dan een dag eerder. „Het enige verschil was dat we nu naar de beelden van de eerste helft konden kijken. Dat kan natuurlijk normaal gesproken niet”, zo stelde de coach in de kustplaats nabij hoofdstad Lissabon.

Het was op vrijdagmiddag vrijwel windstil. Er scheen een waterig zonnetje. Slechts een paar honderd toeschouwers hadden de moeite genomen Estoril-PSV deel 2 te bekijken. De grote meerderheid van de Eindhovense aanhang was alweer thuis toen er werd afgetrapt in het vijfde groepsduel in de eerste fase van de Europa League. En de meerderheid van de fans van Estoril was aan het werk of keek op de televisie naar het duel.

De thuisblijvers kregen gelijk. De tweede helft was lang niet zo spectaculair als het vertoonde spel op donderdag. Bij PSV maalde niemand daarom. Met een doelpunt van Wijnaldum maakte de koploper van de eredivisie het verlengde uitstapje naar Portugal toch nog tot een sportief en financieel succes. Al mocht PSV van geluk spreken dat Kuca in de slotfase een enorme kans miste. Het gelijkspel leverde een punt op waarmee de tweede plaats in Groep E achter Dinamo een zekerheid is.

Het Nederlandse clubvoetbal is na de winter met minimaal twee deelnemers vertegenwoordigd in de Europa League. Feyenoord plaatste zich al op donderdag, PSV deed dat op vrijdagmiddag en Ajax kan daar zich op 10 december nog bij voegen. PSV en Feyenoord genieten van een vrij weekeinde. Door het uitgestelde Europese duel van PSV kon de topper tegen Feyenoord op zondag niet plaatsvinden. Het duel tussen ‘de twee overwinteraars van de Europa League’ wordt op dinsdagavond gespeeld.

    • Koen Greven