Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Er moet een WhatsApp-groep komen voor columnisten

Wie vorig weekend meer dan één column las, las er meer dan één over Thierry Baudet. Deze rechtse rakker had het opgenomen voor onethisch vrouwenversierder Julien Blanc. Hadden die columnisten zelf niet kunnen bedenken dat hun collega’s óók over het duo Baudet/Blanc zouden beginnen? Het probleem is: de meeste columnisten komen de grachtengordel niet uit, dus komen ze ook steeds met dezelfde onderwerpen aanzetten. Laten ze dan op z’n minst even overleggen met elkaar, zodat ze verschillende standpunten innemen en originele invalshoeken kunnen verzinnen. Columnisme is geen religie waarbij steeds uit hetzelfde boek wordt gepreekt.

Stelling: Lodewijk Asscher is een held

De Turkse regering is weer eens boos op ons. Onze regering (lees: minister Asscher) zou zich te veel met hún zaken bemoeien. Gekker moet het niet worden. Het relletje gaat over ónze Nederturken, niet de hunne, en met name over hun organisaties in Nederland, die meer en meer in de greep zouden raken van de regerende AK-partij. Die club is plat nationalistisch en moreel-conservatief. Vierkanter gezegd: tegen gelijke rechten voor vrouwen en homo’s en zo. In Turkije mogen ze doen wat ze willen, in Nederland hebben we een paar basisregels met elkaar afgesproken. De SGP kan erover meepraten; die laat vrouwen nu ook meedoen. Rug recht houden, Lodewijk, blijf zeggen wat je doet en doen wat je zegt!

Stelling: De PVV moet dimmen

Deze week riep Geert Wilders dat de kritiek van de Turkse regering op Nederland ‘knettergek en onaanvaardbaar’ is. Laten we onze Turkse vrienden niet nodeloos tarten. In de Tweede Kamer zei PVV’er Machiel de Graaf: „Zonder islam zou Nederland gevrijwaard zijn geweest van de maatschappelijke ontwrichting die plaatsvindt via de massa-immigratie, die via haatpreken tot ons komt, via gezinshereniging, slachtoffer-gedrag, Marokkaanse criminaliteit en Turkse inmenging.” Toe maar. Het verschil tussen Asscher en Wilders is: de ene praat over rechtsgelijkheid, de andere over discriminatie. Bedenk zelf maar wat bij wie hoort.

Stelling: Er moet een register komen voor mediavrouwen

De media hebben het lastig. Regelmatig leggen ze zichzelf vrouwenquota op. Zo van: we hebben nu al drie keer een man in die interview-serie gehad, laten we nu een vrouw vragen. Lezers hebben geen idee hoeveel hoofdbrekens dit die arme redacteuren kost. Daarom moet er een meldpunt komen voor vrouwen die menen dat zij interessant zijn. Dat scheelt een hoop vruchteloos zoekwerk.

Stelling: Nog niet gestort op giro 555? Wel doen, hoor!

Je kunt erop wachten: bij iedere inzamelingsactie voor een mondiaal probleem staan hogeropgeleide blanke Europeanen vooraan in de rij om te roepen dat je dan alleen maar de overhead van hulporganisaties en de vazallen van corrupte regeringen steunt. Zal best wezen, deels. Maar het doel heiligt de middelen: er zullen heus ook medische en andere hulpgoederen op de plaats van bestemming terechtkomen. Wat is het alternatief? Niks doen? Ikke, ikke en de rest kan stikke? Het gaat hier om noodhulp – en daarom: niet zeuren, gewoon geven, gul geven.

en

Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es