Mensen willen zichzelf graag in hokjes stoppen, tegenwoordig

CNN zond deze week rechtstreekse beelden uit met demonstranten die ‘fuck CNN’ scandeerden. Demonstranten die live op CNN roepen dat diezelfde live uitzending niet deugt — het illustreert fraai een trend: mensen die op mainstream media klagen dat mainstream media slecht zijn.

Intussen werd #fuckcnn trending. Vroeger hoorde je als weldenkend mens te schelden op Fox News, nu kennelijk op CNN.

Ik begin mainstream media juist weer te waarderen. Niet omdat ze perfect zijn, ze zijn vaak beroerd, maar omdat ze in elk geval een poging doen om verschillende stemmen te laten horen.

Het alternatief is erger: een medialandschap waarin ieder zijn eigen kanaaltje heeft, waar ieder zich groepeert rond zijn eigen gelijk. Daar is geen debat meer, geen common ground, alleen maar onderonsjes.

Versnippering kan goed zijn. In de natuur noemen we het: biodiversiteit. De laatste jaren kwamen er allerlei alternatieve, nieuwe kranten bij, van De Correspondent tot Jalta. En een site als The Post Online is geen sekte, maar biedt werkelijk iedereen een podium (dat is meteen ook een probleem). Er zijn ook andere tegenkrachten, zoals krantenknipselsite Blendle, die juist al die snippers weer wil bundelen, als antidotum tegen bubbelvorming.

Het gaat goed zolang alternatieve kranten ook andere perspectieven toelaten dan hun eigen. Maar daar gaat het juist mis. Binnenkort komt er ook een krant voor gekleurde mensen, een zwarte Jalta, zeg maar.

Op Twitter klaagden Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort en bestsellerschrijver Murat Isik dat mensen-van-kleur (voorheen: allochtonen) geen toegang krijgen tot mainstream media. „Een eigen podium is ONMISBAAR in deze tijd”, aldus Isik. En Duurvoort: „Er moeten ook gewoon zwarte/multiculturele media komen.” Ze was al bezig met zo’n krant, schreef ze. Ook schrijver Abdelkader Benali heeft zulke plannen.

Het klopt absoluut dat de mainstream media in Nederland te wit zijn. Maar de oplossing is niet om dan maar zelf een krantje te beginnen. Dan ben je je eigen segregatie aan het organiseren.

Maar mensen willen zichzelf graag in hokjes stoppen, tegenwoordig. De belofte van internet was dat ieder zijn eigen CNN kon zijn. In praktijk gingen mensen zichzelf verzuilen. Je eigen gelijk kun je crowdsourcen — het is als de collectebus waarmee gereformeerden of communisten ooit hun blaadjes financierden. Journalistiek als preek voor eigen parochie.

Intussen blijven we stiekem CNN kijken. Maandagavond was ik in Ferguson, waar iedereen aan het filmen leek: journalisten, uiteraard, maar ook de demonstranten, ramptoeristen, juridische waarnemers, omwonenden, politieagenten.

Tegelijk zag ik in een café iedereen live CNN kijken, naar brandende auto’s. Deed je een stap naar buiten, dan zag je diezelfde auto’s met eigen ogen. Maar nog steeds geldt: pas als het op CNN is, is het echt gebeurd.

Arjen van Veelen is schrijver. Hij woont in St. Louis.

    • Arjen van Veelen