Joepie! In juni kijken we weer WK

Donderdagavond plaatsten de Oranje voetbalvrouwen zich dankzij de 2-1 zege in Verona voor voor het WK in juni. Dat is voor het eerst. En daar, in Canada, kan de ploeg ook een plek op de Olympische Spelen in 2016 afdwingen

Het Nederlandse vrouwenteam na de 2-1 zege tegen Italië in Verona, waarmee Oranje zich plaatste voor het WK. Foto aNP
Het Nederlandse vrouwenteam na de 2-1 zege tegen Italië in Verona, waarmee Oranje zich plaatste voor het WK. Foto aNP

De timing en lenigheid waarmee Daniëlle van de Donk de bal nog net binnenhoudt. Het afgemeten passje van Lieke Martens, dwars door het hart van de Italiaanse verdediging. En vooral die schitterende sleepbeweging waarmee Vivianne Miedema de keepster van de Squadra Azzurra in de luren legt. Drie flitsen van wereldklasse. Wat een moment voor de Nederlandse voetbalvrouwen om vlak voor rust op 2-0 te komen en de kwalificatie voor het WK zo goed als zeker te stellen. Zelfs de paar duizend Italiaanse fans kunnen in de motregen in Verona niet anders dan applaudisseren.

„We gaan naar Canada”, zo schalde het na de wedstrijd euforisch door de catacomben van stadion Marc’Antonio Bentegodi. In polonaise trokken de speelsters naar de kleedkamer. Vlak daarvoor hadden ze bondscoach Roger Reijners al spontaan gejonast op het veld. Na de 1-1 afgelopen zaterdag plaatsten de Oranje voetbalvrouwen zich donderdag dankzij een dik verdiende 2-1 zege voor het eerst voor een WK-eindronde. In Canada kan de ploeg in juni en juli volgend jaar ook deelname aan de Olympische Spelen van 2016 afdwingen. En de organisatie van het EK 2017 kan Nederland nauwelijks nog ontgaan, vertelde KNVB-amateurvoorzitter Hans Spierings glunderend. „Dit is een enorme boost voor het vrouwenvoetbal.”

De mijlpaal van WK-deelname dankte de nationale vrouwenploeg donderdagavond niet in het minst aan de 18-jarige wonderspits Miedema. Met twee treffers bekroonde ze in de eerste helft het sterke spel van het hele team. Al in de negende minuut knalde de dit seizoen van Heerenveen naar Bayern München getransfereerde aanvalster droog de 1-0 binnen, na een bekeken voorzet van Van de Donk. Haar briljante sleepbeweging bij de 2-0 deed denken aan de voormalige Deense topspeler Michael Laudrup, die in de jaren tachtig en negentig patent had op dit staaltje geslepen techniek. „Laudrup? Ken ik niet, die is van voor mijn tijd”, lachte Miedema na afloop. Verder was alles „geweldig”. Op naar haar eerste WK.

Indringende evaluatie

„We moeten beter gaan aanvallen”, luidde volgens Reijners de conclusie van een indringende evaluatie na het mislukte EK van 2013. Met een miljoenenpubliek voor de televisie werd Oranje in Zweden na drie duels zonder doelpunt roemloos uitgeschakeld. Met de entree van Miedema vorig jaar was het probleem van improductiviteit snel opgelost. Bij haar debuut tegen Albanië scoorde het fenomeen uit Hoogeveen als invalster binnen een kwartier drie keer, voor het eerst in de basis knalde ze thuis tegen Noorwegen direct schitterend raak. Na haar drie treffers tegen Italië (één in Den Haag en twee in Verona) loopt ze als international weer precies één op één: 18 goals in 18 interlands. „Dat zijn extra doelpunten die je krijgt”, aldus Reijners.

Vaak loopt Miedema wat voorovergebogen over het veld, met hangende schouders en de armen langs het lichaam. Wat afwezig? En dan, ineens, is ze weg. Razendsnel. Geweldige balaanname, kort wegdraaien. Schieten, koppen, passeren. En niet te beroerd om keihard te werken, met haar bij Bayern sterker geworden lichaam af en toe een beuk uit te delen of de tegenstander te sarren door de bal even weg te trappen. Zo was haar inbreng afgelopen zomer cruciaal bij de Europese titel onder 19 jaar. Zo is ze nu doorslaggevend in het ‘grote’ Oranje.

„Deze ploeg is meer dan Miedema”, haastte Reijners zich te zeggen. De Limburgse coach wijst op een surplus aan aanvallend talent. Het raffinement van Martens en Van de Donk, de snelheid van Manon Melis. Fijne combinaties tussen hen en Miedema leidden tot winst uit tegen België, Noorwegen, Schotland en nu weer tegen Italië. In de door captain Mandy van den Berg geleide defensie en op het middenveld beschikt Oranje over genoeg fysieke kracht als aanvulling van de aanvallende frivoliteit. „Deze ploeg kan verder groeien”, stelt Reijners. „Daarom is het zo belangrijk om naar het WK te gaan. Van dat niveau, met hogere weerstand, word je beter.”

Meisjesidolen

Een vrijwel uitverkocht stadion in Den Haag afgelopen zaterdag. De grootste en snelst groeiende vrouwensport in Nederland, met 136.000 voetballende meisjes en vrouwen. Wie weet in 2017 een EK in eigen land. Met een ploeg vol potentiële meisjesidolen meedoen aan een WK zal ongetwijfeld meer losmaken. Maar gisteravond keken de speelsters even niet verder dan het sportieve succes.

„Dit betekent alles voor ons”, jubelde aanvoerster Van den Berg, die met haar aanstekelijke enthousiasme symbool staat voor de ploeg. „Voetbal is ons leven, onze allergrootste passie. Hier leven we voor, trainen we elke dag voor, hiervoor zetten we heel veel aan de kant. Dan is het zo mooi om straks zo’n toernooi als het WK te spelen. Echt een droom die uitkomt.” En weg was ze, de trainers Reijners en assistent Sarina Wiegman onder de douche gooien. „Het zal een behoorlijk gekkenhuis worden.”