Je ontkomt er niet meer aan, bellen met een kaasplankje (de phablet dus)

Foto iStock

Bellen met een maatje kaasplank. Een telefoon voor mensen zonder leesbril. Er werd wat afgegniffeld toen Samsung drie jaar geleden de Galaxy Note introduceerde. Het was een smartphone met een scherm van 5,3 inch (13,5 centimeter), schijnbaar voor superwezens met reusachtige handen en grenzeloze binnenzakken.

Toch werd de phablet – een samentrekking van phone en tablet – een succes. Volgens onderzoeksbureau IDC groeit het aantal verkochte phablets dit jaar met meer dan 200 procent en is de Enormofoon meer in trek dan een gewone smartphone of tablet.

De doelgroep is breed: van de juf die even YouTube-filmpjes wil laten zien (er kunnen makkelijk tien kinderen meekijken) tot de mobiele werker die geen trek heeft om zowel een tablet als telefoon mee te sjouwen.

Maar welke moet je dan kopen?

Groot: Apple iPhone 6 Plus

Afmetingen: 5,5 inch scherm (14 cm)
Geheugen: 16-128 GB geheugen
Besturingssysteem: iOS8
Gewicht: 172 gram
Prijs: vanaf 799 euro

https://www.youtube.com/watch?v=FglqN1jd1tM

Apple maakte een grotere versie van de iPhone 6 die over een opvallend goede camera beschikt en een scherm met hoge resolutie (high definition) heeft. Eindelijk biedt Apple een volwaardig alternatief voor de grootste Android-telefoons, zij het dat Apple weinig doet met de extra ruimte op het scherm. Je kunt enkele apps overdwars gebruiken, dat is alles. Het grote toetsenbord is een stuk trefzekerder voor de sneltyper. De iPhone is prachtig afgewerkt. Hij heeft op papier de traagste processor van dit drietal, maar daar merk je in het dagelijks gebruik weinig van. Apple Pay, de betaaldienst, werkt in Nederland voorlopig niet.

Groter: Samsung Galaxy Note 4

Afmetingen: 5,7 inch scherm
Geheugen: 32 GB geheugen
Besturingssysteem: Android 4.4
Gewicht: 176 gram
Prijs: ca. 700 euro

https://www.youtube.com/watch?v=Tv7C4e8thv0

De Galaxy Note 4 biedt de meeste extra functionaliteit, met onder meer een stylus (S-Pen) waarmee je nauwkeurig kunt tekenen en schrijven. Bovendien kan Samsung twee apps tegelijk tonen. De afwerking aan de achterzijde oogt wat goedkoper dan de concurrentie maar de Note heeft een uitstekende camera en een prachtig scherm. De resolutie is eigenlijk te hoog: al die pixels gaan soms ten koste van de prestaties. Er zitten veel functies op die je zelden zult gebruiken, zoals een hartslagmeter en zuurstofmeter. Bonuspunten voor het toetsenbord met letters en cijfers in één oogopslag. Minpunt is de overdosis Samsung-apps en reclame voor software had niet gehoeven.

Grootst: Huawei Ascend Mate 7

Afmetingen: 6 inch scherm
Geheugen: 16 GB geheugen
Besturingssysteem: Android 4.4
Gewicht: 185 gram
Prijs: ca. 500 euro

Het Chinese Huawei laat zien dat het nog een maatje groter kan: een scherm van 6 inch kun je ook als kaasplankje gebruiken. Toch is het een relatief lichte telefoon, chic afgewerkt met een aluminium achterzijde waarin een vingerafdrukscanner is verwerkt (die zit ook in de iPhone en de Note 4). Je kunt er het toestel mee ontgrendelen – ermee betalen kan in Nederland nog niet. Het enorme scherm van de Ascend Mate 7 maakt diepe indruk op omstanders. Ook aardig zijn de thema’s waarmee je je telefoon een nieuwe look geeft. De camera haalt het niet bij die van Samsung en Apple, maar daar staat tegenover dat het prijskaartje een stuk aantrekkelijker is.

    • Marc Hijink