Ja, natúúrlijk is er een dag later al een Lego-versie van de Star Wars-trailer

Star Wars heeft een ongelofelijk toegewijde fanschare, een heel grote bovendien. Sinds het verschijnen van de eerste teaser van de nieuwe film The Force Awakens gisteren is er weinig anders in het leven dat er nu even toe doet. Dus er wordt gediscussieerd over de nieuwe lightsaber en of die wel of niet gevaarlijk zou zijn voor de gebruiker én is er iemand die binnen 24 uur al een bijzonder knappe Lego-versie van de trailer heeft gemaakt.

Nou ja, de beelden zijn soms een beetje vaag, maar het is een prijzenswaardige poging. Het kostte YouTube-gebruiker SnooperKing, die naar eigen zeggen gisteren toch niets te doen had, letterlijk bijna de hele dag. Hij bouwde eerst de Falcon, de X-Wing, dat nieuwe motorvoertuig dat voorbijkomt en alle sets, en zette alle poppetjes in elkaar. Daarna moest hij nog filmen.

“I tried stop motion in front of the green screen and that was hard and by this time it was 3 am so like more than 12 hours (I took a 3 hour break somewhere) and then finally gave up and used sewing string for the X-Wing and just kind of moved my camera around the Falcon. I wasn’t as happy with the Falcon shot but I can’t work on it at all today so I had to finish it like four hours ago, but I just woke up to go to my grandparents house, and now you know everything about how it was made!”

Voor de mensen die op de een of andere manier de trailer van de film, die pas over meer dan een jaar uitkomt, zelf nog niet hadden gezien:

Die lightsaber: dat kan toch niet zo?

Over de trailer veel positiefs de afgelopen dag, misschien op één onderdeel na: die nogal aparte nieuwe lightsaber met lasers die uit de zijkant van het zwaard komen. Het ontwerp was voer voor parodieën (Mashable zette er veel op een rij):

Maar er werd ook oprecht gediscussieerd over het lichtzwaard. Want is dat ding niet ontzettend gevaarlijk? Het hele punt van die zogenoemde horizontale pareerstang (crossguard, quillon) is dat de vechter beschermd wordt tegen het zwaard van een tegenstander. Aangezien de laser uit het lichtzwaard in Star Wars ontzettend gevaarlijk is voor lichaamsdelen, loopt de persoon met het zwaard geen gevaar zo?

The Washington Post vroeg zelfs een echte bladesmith, iemand die professioneel steekwapens zoals zwaarden maakt, om zijn mening. En ja, Mike Cashen vindt het ontwerp een verschrikkelijk idee.

“And a weaponized crossguard with plasma-like blades could be a disaster for a user, especially if they engaged in the more acrobatic style of combat deployed in the prequel trilogy. “That hilt would just take you apart if you started to do a lot of complex spinning,” said Cashen.”

Maar er is een makkelijke oplossing: waarom wordt er niet een beschermingsstuk tussen greep en de horizontale lasers geplaatst? Onder andere Techcrunch kwam vandaag met dit idee en liet meteen zien hoe dat eruit zou kunnen zien. T.C. Sottek, redacteur bij The Verge deed hetzelfde:

Twitter avatar chillmage tc 1/ simple solution to this design would be to add some hand guards under the crossguard that would bounce off you http://t.co/tLO4DGB981
Twitter avatar chillmage tc 2/ better solution would be to offset + angle the crossguard so the energy blades sit flush in a “V” shape. http://t.co/F1k9QK8JlE

Nrc.next-redacteur en superfan Peter van der Ploeg zei gisteren al dat dit misschien niet het échte zwaard is, maar dat de persoon die hem vasthoudt in de trailer dit wellicht zelf heeft moeten maken uit onderdelen, omdat hij “nog niet zover is” in zijn ontwikkeling. “Laat dit aan de nerds over”.

En die houden zich met werkelijk alles rond Star Wars bezig, zo bleek vandaag nog maar eens.

    • Frank Huiskamp