‘IS valt Kobani voor het eerst vanuit Turkije aan’

Beeld van een explosie vorige week in Kobani, waar Koerdische strijders en extremisten van IS elkaar bevechten.
Beeld van een explosie vorige week in Kobani, waar Koerdische strijders en extremisten van IS elkaar bevechten. Foto Reuters / Osman Orsal

Extremisten van de Islamitische Staat (IS) zouden de Syrische grensstad Kobani voor het eerst vanuit Turkije hebben aangevallen. Dat zeggen althans Koerdische woordvoerders en Syrische activisten tegen persbureau AP. IS zou vanaf Turks grondgebied de grensovergang met Syrië hebben aangevallen die Turkije met Kobani verbindt.

Het is moeilijk te controleren of de bewering van de Koerdische en Syrische activisten klopt, maar als IS inderdaad nu ook vanaf Turkse grond opereert zegt dat iets over de toegenomen speelruimte van de extremisten. IS is sinds medio september bezig aan een strijd met de Koerden over de controle van Kobani, maar geen van beide partijen heeft tot nu toe een beslissende slag kunnen slaan.

De aanval van vanochtend op de grenspost zou zijn uitgevoerd met een autobom. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een aan de Syrische oppositie gelieerde organisatie, kwamen er bij de laatste gevechten rond Kobani acht Koerdische strijders en zeventien jihadisten om het leven.

Turkije onder druk meer te doen tegen IS

Als het klopt dat IS Kobani nu vanuit Turkije kan aanvallen, kan dat de Turkse regering ernstig in verlegenheid brengen. De internationale gemeenschap vindt al lange tijd dat Turkije meer moet doen om de Koerden in Kobani te helpen. De Turkse regering is daar echter terughoudend in omdat zij vreest dat Koerdisch succes in Kobani de roep om een onafhankelijke Koerdische staat zal aanwakkeren.

    • Pim van den Dool