Investeren! Anders blijft het een Mickey Mouse-league

De zaakwaarnemer van Sherida Spitse en Vivianne Miedema ziet kansen in WK-plaatsing. „Een doorbraak.”

Met „een beetje een raar gevoel in mijn buik” heeft zaakwaarnemer Leoni Blokhuis (30) donderdagavond naar de allesbeslissende play-offwedstrijd van Oranje gekeken. Het ging verder dan gewone wedstrijdspanning. „Ik was echt huiverig voor de consequenties van een nederlaag. Want wat dan? Het vrouwenvoetbal heeft een doorbraak nodig, die was er dan niet geweest.”

Maar alles kwam goed. Grote blijdschap dus, in haar woning in Oldenzaal, voor de tv, waar ze donderdagavond naar het duel tegen Italië keek. Na de 2-1 overwinning in Verona plaatsten de vrouwen zich voor het eerst in de geschiedenis voor het WK, volgend jaar in Canada. Blokhuis is zaakwaarnemer van onder meer internationals Vivianne Miedema en Sherida Spitse, al noemt ze zichzelf liever „ontzorger”. Blokhuis: „Ik zorg ervoor dat de randzaken in orde zijn zodat de sporter in een flow kan komen”. Vandaar de bedrijfsnaam FlowSports.

Haar nicht is Jill Roord, de 17-jarige speelster van FC Twente die recent haar debuut maakte in de selectie van Oranje. Blokhuis: „Het was altijd mijn droom om spelersbegeleider te worden, al van jongsaf. Rijk worden is niet mijn doel. De zaken gaan goed, maar ik heb er wel een baan naast.” Ze bracht Spitse van Twente naar het Noorse Lillestrøm, waar voor het eerst in het Nederlandse vrouwenvoetbal een transfersom mee gemoeid was. „Ik heb me helemaal op vrouwenvoetbal geconcentreerd en heb inmiddels een netwerk van hier tot Amerika, Noorwegen tot Duitsland.”

Hoeveel geld gaat er om in de top van de sport? Bij zeven Nederlandse clubs wordt (nog) op het hoogste niveau gespeeld, met een gemiddelde begroting van de vrouwentak van ongeveer vier ton. De verdiensten voor spelers variëren van een onkostenvergoeding of de beschikking over een lease-auto met tankpasje tot een volwaardig maandsalaris van maximaal 3.500 euro, zeggen ingewijden in de sport. En de salarissen in de Europese top? „Bij Paris Saint-Germain en Olympique Lyon verdienen de topspelers tussen de 10.000 en 15.000 per maand”, weet Blokhuis. Over haar eigen cliënten doet ze geen uitspraken. De 18-jarige Miedema begeleidde ze bij haar overgang van Heerenveen naar Bayern München. Blokhuis: „Die kan zich prima redden.”

Die zorgeloosheid gaat niet op voor de sport zelf. Vrouwenvoetbal hangt bij de KNVB onder de tak amateursport, die verlies draait. De clubs in de BeNeLeague, de gecombineerde competitie met Nederlandse en Belgische clubs, ontvangen een bijdrage de KNVB uit een gecombineerde pot van de ‘businessunit’ betaald voetbal en de amateurtak. Maar het niveauverschil is groot en nu de pilot van drie jaar op zijn einde loopt dreigt die geldkraan dicht te gaan. „Het zou geweldig zijn als de plaatsing voor het WK een nieuwe impuls geeft”, zegt Blokhuis. „Van onderaf gaat het goed met de aanwas van meisjes, het is de snelst groeiende sport in Nederland. Maar er moet nu wel in die top geïnvesteerd worden. Anders spelen die meiden die er straks in 2025 moeten staan hun wedstrijden nog steeds in een Mickey Mouse-competitie.”

De KNVB pakt de promotie rond de wedstrijden van de Leeuwinnen goed aan, vindt ze. Er is veel verbeterd. In 2009 werden de Nederlandse vrouwen derde op het EK. „Er was niets afgesproken over premies, daar kon je echt aan zien dat het allemaal nog in de kinderschoenen stond. Nu zijn daar wel afspraken over. ” Maar het kan nog wel strakker, vindt ze. Professioneler. „Ik kan me er aan ergeren dat ze in oude shirts spelen met dat model dat de mannen op het EK 2012 hadden. Zonder namen op de rug. Waar zie je dat nog?”

Wordt het vrouwenvoetbal ooit rendabel? De kijkcijfers van misschien wel het belangrijkste duel ooit van de Oranje vrouwen – 177.000 bij Fox – staan in schril contrast met de wedstrijden in de Europa League die er op RTL 7 tegenover stonden (rond 1,2 miljoen).

Blokhuis: „Ik vind dat we moeten stoppen met het eeuwige vergelijken tussen mannen en vrouwen. . Veel meisjes groeien nu op met voetbal, dan wordt het vanzelf normaal om naar voetbal te gaan of op tv te kijken. Het heeft tijd nodig.”

    • Bart Hinke