‘Ik ben een totale non-econoom’

Yuri van Geest (41)

is ondernemer en schrijver. Zijn geloof: de exponentiële groei van technologie lost alle grote problemen op.

Foto Maurice Boyer

Buiten

„De eerste elf jaar van mijn leven was ik altijd buiten. Ik woonde in een hechte wijk en ging veel om met oudere buurtkinderen. Dan zaten we in een kraakpand, gingen voetballen of vissen in de polder. De komst van de computer veranderde dat buitenleven. Ik zeurde net zolang bij mijn ouders tot ik er ook één kreeg en was er toen niet meer van weg te slaan. Zat ik daar als twaalfjarig ventje te telefoneren met mensen van over de hele wereld via gehackte AT&T-kaarten. Toch was ik veel minder sociaal geweest zonder die tijd buiten op straat.”

Alles kwijt

„Tien jaar geleden was er een moment dat ik alles kwijtraakte. Mijn relatie ging uit, ik moest verhuizen, verloor mijn baan en kon m’n dochter niet zien. In één maand was alles weg. Ik zat in zwaar weer en moest de confrontatie met mezelf aangaan. Ik leerde dat als je een keiharde klap krijgt in het leven, je weerbaarder wordt. Eigenlijk was het louterend. Weet je dat ik wel eens terugverlang naar die periode? Mijn bandbreedte qua emoties is nu kleiner dan toen. Als je veel verdriet hebt, ervaar je ook meer schoonheid.”

Ontdekkingsreiziger

„Een ontdekkingsreiziger als ik kun je niet voor langere tijd in een vaste baan zetten. Mei 2007 werd een cruciale tijd. De dag dat ik mijn innovatiebureau inschreef bij de Kamer van Koophandel zat ik daar echt met kippenvel. Vanaf dat moment kwam ik tot bloei en alles daarvoor was een leerschool. Twitter begon ook dat jaar en ik behoorde tot de eerste honderd gebruikers. Die honderd werden later een hechte club van waanzinnige innovators. Nu zit iedereen verspreid over de hele wereld.”

Intuïtie

„Ik ben totaal geen planner. Mensen denken vaak van wel, omdat ik van huis uit bedrijfseconoom ben en dan lijk je al snel rationeel en doelgericht. Maar ik ben een totale non-econoom. Ik haalde weliswaar altijd tienen voor rekenen, maar ik volg in alles mijn gevoel en ben heel impulsief. Alles wat ik doe heeft te maken met synchroniciteit. Zo had ik helemaal geen plan om dit jaar een boek te schrijven, maar iemand kwam naar me toe met die vraag. En zo gaat het voortdurend.”

Vrijwilligerswerk

„Ik word wel eens bestempeld als commercieel. Maar ik heb de afgelopen zeven jaar wel honderd evenementen georganiseerd waarvan zeker 95 procent vrijwilligerswerk was. Dan werk je in een klein team en moet je er soms zelfs op inleveren. Waarom ik het dan toch doe? Dát is de nieuwe wereld. Je doet dingen om dat je het gaaf vindt. Voor het proces en omdat je er in gelooft. Het geld komt dan later wel. Want die paar commerciële evenementen per jaar betalen dan natuurlijk wél de hoofdprijs.”

Luiken open

„Ik geloof in de exponentiële groei van technologie. We moeten als land open staan voor digitale innovatie. Als we dat niet doen is er straks minder leuk werk voor ons en onze kinderen. Nederland staat al tien jaar stil op veel fronten, terwijl China keihard vooruit gaat. Zij zijn in de winning mood. China heeft een toekomstgerichte blik, bovendien hebben ze de kennis en het onderwijs. Nederland heeft een positieve impuls nodig, dus de luiken open en leren van China.”

Eenzaamheid

„Het kost soms jaren om mijn punt te maken, daarom brengt dit werk een soort fundamentele eenzaamheid met zich mee. Je bent altijd een eenling. Die schreeuwer over de toekomst. Pas jaren later komen mensen naar je toe om te zeggen dat je gelijk had. Die eenzaamheid moet je accepteren. Ondanks de weerstand geloof ik in mijn verhaal. Al denk ik steeds vaker over emigreren. Elk ander gebied in de wereld staat momenteel meer open voor verandering dan Nederland. Dat baart me zorgen.”

    • Christel Don