Hiep hiep beha!

De beha bestaat honderd jaar. In die tijd hebben ze wel een fikse ontwikkeling doorgemaakt, maar het vinden van de juiste maat blijft een kwelling.

Alle delen van een beha uit de serie Deauville van Prima Donna, een merk voor grote maten.
Alle delen van een beha uit de serie Deauville van Prima Donna, een merk voor grote maten.

De Amstelveense vestiging van lingerieketen Lincherie heeft de Nederlandse primeur. In een van de pashokjes staat sinds vorige week een speciaal ontwikkelde 3D-spiegel, waarin 140 camera’s verborgen zitten. Het is de bedoeling dat je met ontkleed bovenlichaam, de armen een beetje wijd, langzaam ronddraait voor een scan. Alle foto’s samen moeten de exacte behamaat bepalen. De verkoopster voert die vervolgens in op een tablet, waarna alle beschikbare beha’s tevoorschijn komen en verder kan worden gegaan met een ‘stylingadvies’.

Feilloos is de spiegel niet: in mijn geval zit hij er anderhalve cupmaat naast. Maar hij legt wel iets anders bloot. Precies honderd jaar nadat het eerste patent op een beha werd verstrekt, is het vinden van de juiste beha nog steeds een issue.

Grotere borsten

In Nederland loopt zeventig procent van de vrouwen in een verkeerde beha, zegt Anne Van Coppenolle, manager bij Van de Velde, het Vlaamse bedrijf achter de lingeriemerken Marie Jo, Sarda en Prima Donna en eigenaar van Lincherie en andere lingerieketens in Groot-Brittannië, de VS en China. Het percentage geldt wereldwijd. Een beha in een verkeerde maat staat niet mooi en zit meestal niet lekker. Van Coppenolle: „Veel vrouwen komen daarom al met een vervelend gevoel een lingeriewinkel binnen. Als je zo’n vrouw kunt helpen aan een goede beha, heb je meteen een emotionele band met haar.”

Dat zoveel vrouwen verkeerde beha’s dragen, komt doordat borsten veranderen. Veel vrouwen veranderen door de jaren heen een aantal keer van maat.

En vrouwen krijgen ook steeds grotere borsten. In de Verenigde Staten is de gemiddelde maat de laatste dertig jaar gegroeid van een 75B tot een 75DD, in Nederland van een 75B naar een 75C of 75D. (Het getal is de rompomvang.)

„Veel meisjes zijn tegenwoordig zwaarder. Maar ook smalle meisjes hebben nu vaak grote borsten”, zegt Van Coppenolle. Dat soort maten – denk aan een 70E, of een 75H – is bij grote winkels als H&M of Hema nog niet te vinden.

Voor die steeds grotere borsten worden verschillende oorzaken genoemd. Rudy Van den Broecke, gynaecoloog en seno-loog (borstenarts) bij het Universitair Ziekenhuis in Gent, zei vorig jaar dat dochters van dikke vrouwen vaak grotere borsten krijgen, ook al zijn ze zelf niet dik. Maar ook het feit dat vrouwen langer worden, speelt een rol: grotere vrouwen hebben grotere borsten. Anderen wijzen op het feit dat meisjes jong aan de pil gaan.

Maar volgens de Amerikaanse lingerieverkoopster Linda Becker doen lingeriefabrikanten, net als andere modemerken, aan ‘vanity sizing’, het aanpassen van maten om vrouwen een beter gevoel te geven. Twee jaar geleden zei ze op de Amerikaanse televisie dat veel behafabrikanten rond 2000 hun maten hadden veranderd, zonder dat te melden. Net zoals vrouwen liever een broek in maat 38 dragen dan in maat 40, zouden ze ook liever een 70D dan een 75C kopen: een smalle rug met grote borsten zou begeerlijker zijn.

Pamela Anderson heeft geen DD

„Daar geloof ik niks van”, zegt Fabienne Zwanenburg van Salon de lingerie in Amsterdam. „Vrouwen dragen meestal een te kleine cupmaat. Mensen vinden een cup DD al heel groot klinken. Pamela Anderson, díe heeft een dubbel D, wordt er dan gezegd. Nou, zij heeft een G.”

Het maatsysteem voor beha’s werd al in de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkeld, en is grofweg gebaseerd op het verschil tussen de borstomvang en de omvang van de romp net onder de borst. Chinese wetenschappers ontdekten zeven jaar geleden dat dat niet toereikend is om alle vrouwen aan een passende beha te helpen, en stelden een verbetering voor. De borst zou op acht punten moeten worden gemeten, zoals vorm, volume, hoogte, richting en helling. Dat zou acht tot zestien extra maten opleveren.

„Wij kennen die studie”, zegt Liesbeth van de Velde, van Van de Velde. Zij was jaren verantwoordelijk voor de technische afdeling. Het huidige maatsysteem is volgens haar inderdaad minder geschikt voor Aziatische vrouwen, „die hebben een bredere rug en kleinere borsten”.

Van de Velde deed vervolgens zelf een studie naar de Europese vrouw. „Daaruit bleek dat het kennen van het volume van een borst belangrijk is voor een goede maatkeuze.” En hoe meet je volume bij vrouwen? Juist, met een 3D-scanner.

„Alleen”, zegt Julie Scotney, technisch manager van Hunkemöller, „je moet de borsten niet meten in de natuurlijke stand, maar in de vorm die ze in de beha moeten krijgen.” In de toekomst, denkt zij, zal na meting mogelijk een beha gemaakt kunnen worden met individuele maten. „Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat de gemiddelde vrouw op dit soort ingewikkeld gedoe zit te wachten. Die wil gewoon een beha die er goed uitziet en behoorlijk zit.”

    • Milou van Rossum