Opinie

    • Marloe van der Schrier

Het weekend van ‘Dubsmash’

Dit weekend op social media niet te missen: Dubsmash-filmpjes. Vrienden, familie en BN’ers playbacken bekende quotes en delen de video’s.

None

‘It’s another biscuit’, klinkt het steenkolenengels van Louis van Gaal uit de speakers van je telefoon. Een loeiende koe kan ook, of de stem van voormalig Idols-jurylid Jerney Kaagman: „Moeilijk hè, zingen.”

Op het beeldscherm een van je beste vrienden die de quote playbackt, het liefst vol passie. De filmpjes gaan viral. WhatsApp, Facebook, Twitter en YouTube, overal komen ze langs.

De gratis app van Duitse makelij is deze week bovenaan de hitlijsten te vinden. Tien dagen geleden gelanceerd; de app is snel populair geworden. In Nederland, maar ook in Duitsland, Oostenrijk en België wordt de video-app massaal gedownload, en worden de filmpjes overal gedeeld.

Maar hoe werkt het nu eigenlijk? Nou, als volgt. Zodra je de app opent heb je een keuze uit geluidsfragmenten. Gerangschikt in categorieën. Een aantal pareltjes op een rijtje: Louis van Gaal, Lucky TV, dierengeluiden of gangster. Wanneer je een thema selecteert, verschijnt er een lijst met mogelijkheden. Omdat er zoveel keus is, is er altijd wel een geluid passend: bij je gevoel, bij de situatie, of gewoon omdat je er om kunt lachen.

Eenmaal gekozen doe je er verstandig aan een aantal keer te luisteren en te oefenen, want in één keer goed playbacken is lastig. Let op: doe het vol overgave, ken geen schaamte. Dat is belangrijk, anders komt het niet goed over. Een andere tip die veel op internet circuleert: gebruik attributen. Dat maakt het een stuk origineler. Gelukt? Tevreden over het resultaat? Delen maar! Met je vrienden, of met iedereen. Via social media, YouTube, WhatsApp, of gewoon overal.

En als je er echt goed in bent? Dan kun je zelfs een eigen fanpagina beginnen. IJshockeyer Daan van Fessem bijvoorbeeld. Hij maakte woensdag een speciale pagina voor zijn filmpjes. Gisteren had deze pagina bijna 2.500 likes. Zijn Dubsmash-compilatie van twee dagen geleden werd 25.000 keer bekeken. Hij was deze week voor even heel beroemd op social media. Op zijn pagina zegt hij overweldigd te zijn door het succes. „Ik word echt overspoeld met reacties! Geweldig om te lezen allemaal, thanks!”

Maar ook BN’ers wagen zich aan het maken van ‘Dubsmashes’. Zoals zwemster Ranomi Kromowidjojo of 3FM-dj Michiel Veenstra. Veruit de populairste Dubsmash uit sterrenland komt van Nicolette van Dam. Ze playbackt vanuit haar bed de stem van Jandino: „Ik wil dingen met je doen, boem boem dingen.” Inmiddels is de video 1,1 miljoen keer bekeken, en zijn er bijna 20.000 likes.

 

Slaap lekker! 😜 @jandinoasporaat

Een video die is geplaatst door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

    • Marloe van der Schrier