Gras of Graan?

Veel vleeskoeien eten geen hap gras. Ronald Hoeben pleit voor grasrund.

In de horeca is rundvlees hip geworden – en niet alleen in de vorm van hamburgers in pop-uprestaurants of foodtrucks. Bij steeds meer restaurants prijken rijpkasten met rundvlees en staat er een barbecue in de keuken. En in korte tijd kwam er een aantal boeken over biefstuk op de markt.

Maar terwijl zelfverklaarde culi’s de mond vol hebben van goed vlees, hoor je niemand over wat de koe in kwestie at: graan of gras. Gek genoeg. Want in Amerika is dat een discussie die grillstrepen op de gemoederen maakt. Een pleidooi voor de graskoe in vijf punten.

1. Graskoeien zijn geen plofkoeien

De gigantische Amerikaanse rundvleesindustrie bedient zich voor het overgrote deel van zogenoemde feed lots. Die werken volgens de methode Hans en Grietje: de vleeskoeien staan in enorme aantallen opeengepakt en krijgen hoofdzakelijk krachtvoer toegediend, voor een snelle groei. Net als alle intensieve veeteelt gaat dit gepaard met fors medicijngebruik plus de aldaar toegestane groeihormonen.

De feed lot-methode, die al in menige Amerikaanse documentaire aan de kaak gesteld is, heeft veel carnivoren op andere gedachten over rundvlees gebracht, vergelijkbaar met de plofkippendiscussie in Nederland. Zo kwam de andere kant van het spectrum in beeld: die van het gras gevoerde rund dat in natuurlijker omstandigheden het rendez-vous met het abattoir afwacht. Het zal dan ook niemand verbazen dat het vlees van grasrunderen de voorkeur geniet van vooraanstaande chefs en de betere Amerikaanse steakhouses.

2. Graskoeien eten niet het voedsel van mensen op

Een graankoe eet voedsel dat je beter aan mensen kunt geven. „In een ideale wereld verbouw je tarwe op de daarvoor geschikte akkers en daar zou je makkelijk de hele wereldbevolking mee kunnen voeden”, zegt Thomas Schonewille, een in diervoeding gespecialiseerde docent aan de Utrechtse faculteit der diergeneeskunde. „Op de graslanden die voor akkerbouw ongeschikt zijn laat je dan de runderen voor de melk- en vleesproductie grazen.”

Maar dat sprookjesachtige beeld strookt niet met de economische krachten die vragen om een hoge en snelle vleesproductie. Dus worden er – vaak met veel kunstmest – enorme hoeveelheden graan, maïs en soja verbouwd voor de vleesindustrie. ‘Red de wereld, stop met het eten van vlees’ is geen slagzin uit de koker van het vegetarisch actiefront, maar een advies van de VN.

3. Een graskoe is een gezonde koe

Gras bekomt de koe beter dan graan. Door het eten van te veel krachtvoer verzuurt het ingenieuze spijsverteringssysteem van de koe. Er wordt dan ook altijd minimaal een mix van gras (of ander vezelrijk voer zoals snijmaïs) gevoerd, maar bij de feed lots zoekt men daarbij de grenzen op van de voor de koe verdraagbare verhouding. Bovendien krijgen de koeien er ook genetisch gemodificeerde soja te eten, waar lang niet iedereen gerust op is.

4. Vlees van een graskoe is (misschien) gezonder

Of het vlees van grasrund beter is voor de mens dan vlees van een graanrund, is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Vast staat dat de koe, net als alle herkauwers, via haar wonderbaarlijke spijsverteringssysteem plantaardige eiwitten kan omzetten naar hoogwaardig melkeiwit. Er zijn claims dat het grasrund daar nog extra goodies aan toevoegt, zoals onverzadigde vetzuren.

5. Vlees van graskoeien oogt en smaakt anders

Door het caroteen in het gras kleurt het vet van het vlees geel. Het vlees zelf is donkerder en de smaak is minder vettig dan graanrund. Het vlees van grasrund is vaak minder gemarmerd, al is dat, net als de smaak, ook in hoge mate afhankelijk van ras en leeftijd.

    • Ronald Hoeben