Google opsplitsen, een gründlich vrouwenquotum, geen zorgen over chocola

Beeld NRC Q

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn onze belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Google moet zich opsplitsen, vindt het Europese Parlement. Niet dat zij het Amerikaanse bedrijf kán dwingen tot het scheiden van zijn zoekmachine en commerciële diensten, maar de aanval is geopend. Weg met het machtsmisbruik, aldus de parlementariërs. Nu is het aan de Europese Commissie. Gaat dat Google, net als Microsoft hoge boetes opleggen?

2. De Duitsers doen het meteen gründlich, met het vrouwenquotum. Bestaat in 2016 niet 30 procent van de raden van commissarissen uit vrouwen? Dan blijven de stoelen leeg. Er komt een vrouw, of er komt niemand. En nee, niet eerst een waarschuwing of een boete. Heel anders dan in Nederland. Daar organiseren consultancybureaus nogal stereotype evenementen om vrouwen te trekken.

3. Karmijn Kapitaal probeert (gelukkig) op een andere manier meer vrouwen aan de top te krijgen. De investeringsmaatschappij investeert alleen in bedrijven die worden geleid door vrouwen én mannen. Want die bedrijven zijn betere bedrijven, zegt het fonds. Deze week kocht het schoenen- en tassenontwerper Fred de la Bretonière.

4. Krijg jij die Rubik’s Cube maar niet opgelost? Ook twee speelgoedfabrikanten komen er niet uit. Ze ruziën al jaren over het merkenrecht van de kubus. Deze week deed het Europese Hof (eindelijk) uitspraak. Er was nog een interessante rechtszaak, over het verkopen van tweedehands e-books. Want kan dat wel?

5. Ben je benieuwd hoeveel vliegtuigen jaarlijks in de problemen komen? Jammer, die cijfers zijn, in tegenstelling tot in veel andere landen, in Nederland geheim. Al krijgt de Tweede Kamer nu wel toegang tot een deel van de vertrouwelijke informatie, zegde staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) toe na publicatie van het NRC Q-artikel.

6. Het slechte nieuws over KLM blijft maar komen. Het bedrijf gaat de komende vijf jaar 700 miljoen euro bezuinigen. Dat is nodig: de vliegtuigmaatschappij staat er financieel niet best voor. Dit is waarom het bedrijf het zo slecht doet.

7. Polen, Roemenen, Bulgaren: ze pikken onze banen in! (Denk de chocoladeletters er zelf bij.) Maar is dat wel zo? Nou nee, niet echt.

8. Ook over chocola hoef je je nog geen zorgen te maken. Met dat wereldwijde chocoladetekort valt het best mee.

9. Pas op. Je baas mag je op veel meer manieren in de gaten houden dan je verwacht. Denk aan je mail lezen, en checken of je niet de hele dag op Facebook zit.

10. Cheese en Mac kregen gratie, de rest is gewoon op tafel beland. De Verenigde Staten vierden donderdag Thanksgiving, traditioneel het moment om kalkoen te eten. Mede daardoor is de kalkoenenindustrie in de VS immens.

11. Niks voor jou, een all inclusive-vakantie van Club Med? De beurs is er anders dol op.

12. Energiedrank stond lang gelijk aan Red Bull. Maar door het merk na te apen, wordt concurrent Monster steeds bekender.

    • Annemarie Sterk