Hof klaagt ministerie aan

Het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden heeft aangifte gedaan tegen het ministerie van Financiën. Volgens het hof heeft het ministerie getuigen beïnvloed. Voor degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, dreigt strafrechtelijke vervolging. Dat kunnen ook bewindslieden zijn. Het Hof heeft de aanklacht op 11 november ingediend, zo meldt de NOS gisteravond.

De aanklacht heeft te maken met een zaak uit 2009. Een tipgever had een lijst met meer dan 400 zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht, die geld in Europese belastingparadijzen hadden gestald. De Belastingdienst dreigde achter het net te vissen, maar kon deze zwartspaarders dankzij de lijst alsnog traceren. De man die het overzicht aan de Belastingdienst verkocht, bleef anoniem. Hij kreeg een percentage van het geld dat de fiscus bij deze zwartspaarders vorderde, wat tot in de tonnen kon oplopen aangezien het totale vermogen van deze groep meer dan 100 miljoen euro was. Een aantal vermeende zwartspaarders eiste echter dat de identiteit van de tipgever alsnog werd geopenbaard om te verifiëren of de informatie wel betrouwbaar was. De rechter was het hiermee eens en oordeelde in een tussenvonnis dat de identiteit van de man bekend moest worden gemaakt. Het ministerie ging hier niet tegen in beroep, maar gaf ook geen gehoor aan het verzoek.

De twee ambtenaren die in deze zaak werden gehoord door het hof, hielden zich stil, wat dus tegen de wens van het hof in ging. Zij zouden instructies hebben gekregen vanuit het ministerie om te zwijgen. Vandaar dat het gerechtshof nu dus achter de eindverantwoordelijken aangaat.

    • NRC