‘Fouten in trekkingssysteem Staatsloterij’

Het is weer bijna tijd voor de Oudejaarstrekking. Foto ANP / Evert Elzinga

De Staatsloterij heeft de beveiliging van het trekkingssysteem niet op orde. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Kansspelautoriteit naar de loterij doet, schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van bronnen.

Vooral de trekkingsgenerator, waarmee de winnende loten worden getrokken, zou kwetsbaar zijn en is mogelijk te manipuleren door buitenstaanders. Of er ook daadwerkelijk met de uitslag gesjoemeld wordt is onduidelijk. De Kansspelautoriteit heeft de Staatsloterij wel tussentijds een aantal maatregelen opgelegd om de beveiliging te verbeteren.

Aanleiding voor het onderzoek van de toezichthouder, dat in september van start ging, waren trekkingen die niet helemaal in de haak waren. Zo keerde de loterij in januari te weinig geld uit. Eerder dit jaar kwam al naar buiten dat er van alles mis was bij een Grieks bedrijf dat de systemen van de Staatsloterij beheert.

De Kansspelautoriteit wil nog geen tussentijdse reactie geven. “Zolang het onderzoek nog loopt, doen we geen uitspraken”, aldus een woordvoerder in de Volkskrant. De Staatsloterij wil de opgelegde maatregelen bevestigen noch ontkennen. Wel zegt de loterij in de krant dat volgens een ander onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er niet gefraudeerd is.

    • Pim van den Dool