Eredivisie: Utrecht, AZ en Heracles winnen, Vitesse gelijk

Vier wedstrijden vanavond in de Eredivisie. In de vroegste daarvan won Heracles uit bij Heerenveen, daarna rolde Utrecht NAC op in Breda, speelde Vitesse en Go Ahead Eagles gelijk en won AZ bij Cambuur voor de derde keer op rij. Een overzicht.

Heerenveen - Heracles Almelo 0-1

Heracles Almelo lijkt de weg omhoog definitief te hebben gevonden. Het moest lang wachten op de eerste punten, ontsloeg al snel trainer Jan de Jonge, maar onder leiding van John Stegeman gaat het vooralsnog stukken beter. Heerenveen lijkt op zijn beurt de weg kwijt.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Wout Weghorst, vlak na rust. Zelfs met een extra aanvaller het laatste half uur lukte het Heerenveen, met op de bank Johnny Jansen als tijdelijke vervanger voor de geschorste Dwight Lodeweges, niet om gelijk te maken.

Heerenveen zit in een behoorlijke dip. De laatste overwinning dateert van eind september (1-0 tegen huidig koploper PSV) en sindsdien werden er in zeven wedstrijden drie punten behaald. De Friezen zijn afgezakt naar de voorlopig twaalfde plaats op de ranglijst. Heracles staat na de derde overwinning van het seizoen vooralsnog zestiende met een voorsprong van zeven punten op de nummer laatst Dordrecht.

NAC Breda - FC Utrecht 1-5

In Breda gaat het even helemaal niet goed. Voor de achtste keer dit seizoen werd er verloren, dit keer dik van FC Utrecht. Het was de negende wedstrijd op rij zonder winst. De goals werden gemaakt door Ruud Boymans (2), Edouard Duplan, Rubio Rubin en Nacer Barazite (FC Utrecht) en Jeffrey Sarpong (NAC).

De harde kern van NAC kwam pas later in de eerste helft het stadion binnen. Met een lege tribune wilden ze protesteren tegen de slechte prestaties. Na de wedstrijd is het onrustig geworden rond het stadion.

NAC zakt naar de zeventiende en op een na laatste plaats in de Eredivisie, Utrecht is de nummer negen.

Vitesse - Go Ahead Eagles 2-2

Vitesse, dat zijn duizendste wedstrijd in de Eredivisie speelde, stonden tot het laatste kwartier nog met 2-0 voor, maar speelde uiteindelijk toch gelijk. Vlak voor rust kwam Vitesse op voorsprong via Marko Vejinovic, die raak schoot uit een vrije trap. Na rust maakte Abiola Dauda de tweede Arnhemse goal. Go Ahead kwam toch nog verrassend langszij door goals van Alexa Schalk en Mawouna Amevor.

Vitesse stelt dit jaar in de competitie vooralsnog teleur. Het staat nu elfde. Go Ahead staat met een punt minder op plek veertien.

Cambuur - AZ 0-2

AZ is bezig met een goede reeks. De Alkmaarders wonnen in Leeuwarden voor de derde keer op rij. Nemanja Gudelj maakte beide goals. Cambuur, dat tot nu toe verrassend goed presteert in de competitie, staat nu op een achtste plek, AZ stijgt naar een voorlopig vijfde plaats met evenveel punten als FC Twente en Feyenoord.

Wellicht het opvallendste moment tijdens de wedstrijd had niets met voetbal te maken. Na de 0-1 in de 39ste minuut liep er een man met sinterklaasbaard naakt het veld op.

    • Frank Huiskamp