Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-president Mubarak niet veroordeeld voor dood betogers

Aanhangers van oud-president Mubarak vanochtend bij de rechtbank in Kairo.
Aanhangers van oud-president Mubarak vanochtend bij de rechtbank in Kairo. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Een rechtbank in Kairo heeft de Egyptische oud-president Mubarak, zijn zonen Alaa en Gamal en oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib El-Adly vanochtend niet veroordeeld in verband met de dood van honderden betogers tijdens de opstand tegen Mubaraks bewind in 2011. Mubarak en zijn zonen werden verder vrijgesproken van verschillende beschuldigingen van corruptie.

In 2012 werd Mubarak (nu 86 jaar) veroordeeld tot een levenslange celstraf, maar een hogere rechtbank oordeelde vorig jaar dat het proces over moest. Mubarak blijft ondanks de vrijspraken van vanochtend wel aangehouden. Hij zit een gevangenisstraf van drie jaar uit in een andere corruptiezaak. Die mag hij wegens gezondheidsredenen uitzitten onder huisarrest in een ziekenhuis in Kairo.

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Whether Mubarak goes free depends on if his detention since May 2011 counts as time served towards his May 2014 3-y.-sentence #egypt

Aanhangers van Mubarak reageerden bij de rechtbank euforisch op de vrijspraken (zie hieronder). Mubarak zelf zei in een telefonisch interview op de Egyptische televisie dat hij vindt dat hij “niets fout heeft gedaan”.

Opstand steeds meer uit geschiedenis geschreven

De uitspraak komt aan het eind van een rechtsgang van meer dan drie jaar. Hoewel symbolisch van belang, is het slot van het Mubarak-proces in Egypte een beetje een non-event. Er is veel veranderd sinds het omverwerpen van Mubarak en diens arrestatie in 2011 omschreven werden als ‘de Egyptische revolutie’. Sinds de coup van vorige zomer, die president Morsi van de Moslimbroederschap ten val bracht, wordt de opstand van 25 januari 2011 steeds meer uit de geschiedenis weggeschreven.

In de plaats daarvan geldt in de Egyptische media nu 30 juni 2013, toen honderdduizenden Egyptenaren op straat kwamen tegen de Moslimbroederschap, als de ware Egyptische revolutie. Mubaraks vrijspraak is in die zin het afsluiten van een periode waarin nog lippendienst werd bewezen aan de opstand van 2011.

Tegenstanders regime werden wel bestraft

De uitspraak is wrang voor de families van de meer dan 800 betogers die in 2011 werden gedood door de ordediensten. Eerder werden individuele politiemannen al vrijgesproken van het doodschieten van betogers. Nu lijkt het erop dat niemand verantwoordelijk zal worden gehouden voor de dood van degenen die destijds golden als de ‘martelaars’ van de revolutie.

De vrijspraak staat ook in schril contrast met de strenge straffen die het voorbije jaar zijn gegeven aan aanhangers van de Moslimbroederschap of seculiere tegenstanders van het nieuwe regime.