Eerste claim op werk uit huis van Cornelis Gurlitt in Salzburg

Cornelis Gurlitt had in zijn huis in Salzburg onder meer een Cézanne, een Monet en een Manet opgeslagen.

Eén dag nadat het Kunstmuseum Bern een lijst met werken die in het huis van Cornelis Gurlitt in Salzburg zijn aangetroffen openbaar had gemaakt, is al een eerste werk herkend als een mogelijk roofkunstwerk. De joodse belangenorganisatie Jewish Claim Conference maakte vrijdag bekend dat op lijsten van Naziroofkunst het werk Paris Cathédrale (1897) van impressionist Pisarro voorkomt.

Het Kunstmuseum in Bern had donderdag snel zijn belofte ingelost om de lijst met werken te publiceren, slechts drie dagen nadat het bekend had gemaakt de erfenis van Cornelis Gurlitt van circa 1500 werken te accepteren. Gurlitt overleed in mei op 81-jarige leeftijd. Hij had de collectie van zijn vader, kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt die zaken deed met de Nazi’s.

Veel van de werken die in zijn flat in München zijn gevonden bij een inval door de Duitse belastingdienst, zijn eerder door de Duitse justitie openbaar gemaakt. Maar de werken in Salzburg waren tot dusver een raadsel. De inschatting dat daar waardevolle werken bij zijn, lijkt te kloppen. Zo zit er een olieverfschilderij van Paul Cézanne tussen (Montagne Sainte-Victoire ,1897), vijf werken van Gustave Courbet, twee kleine schilderijtjes van Auguste Renoir en werken van Claude Monet (Waterloo Bridge in the Fog 1903), Edouard Manet, Paul Gauguin en Paul Signac. Het oudste werk is van Jan Brueghel de oudere.

Ook tussen de werken op papier lijken belangrijke werken te zitten van onder meer Max Ernst, Paul Klee, Kandinsky, Picasso, Franz Marc. Cézanne en studies van Auguste Rodin.

Van zeker vijfhonderd werken uit de collecties in München en Salzburg zegt het museum te vermoeden dat ze tot roofkunst behoren. De Duitse overheid doet onderzoek naar de herkomst van de werken uit München, het museum onderzoekt die van de werken uit Salzburg. Het museum zegde maandag toe geroofde werken binnen drie maanden aan hun wettelijke eigenaren terug te zullen geven.