De paradox van de beha

Beha’s zijn natuurlijk nuttig, maar ze kunnen ook sexy zijn. Zeker in Italië, waar een flink decolleté te pas en te onpas wordt opgevoerd.

Men neme: een willekeurige Bertolli- reclame, een rondborstige vrouw in een bloemenjurkje en een deegroller. Zie hier het clichébeeld van de Italiaanse vrouw. Vanaf de jaren vijftig zijn grote borsten, behalve sexy, het symbool geworden van sterke vrouwen hier in Italië. Denk aan diva’s als Gina Lollobrigida en Sophia Loren die, naast hun pittige karakter, ook een pittig decolleté bezaten.

Beha’s speelden dus vanzelfsprekend een grote rol in de Italiaanse cinema van toen. Wie herinnert zich niet de legendarische scène uit Ieri, oggi, domani, waarin Sophia Loren een sensuele striptease opvoert voor Marcello Mastroianni. Net als ze haar zwart kanten beha uit wil doen, en Mastroianni siddert van verlangen, besluit Sophia dat het welletjes is en drijft zo Mastroianni tot wanhoop. Dan is er natuurlijk Marisa Allasio, die onder andere in Dino Risi’s Poveri ma belli vele mannen het hoofd op hol brengt met haar volle boezem, al dan niet in lingerie of bikini. De tabaksvrouw in Fellini’s Amarcord verplettert haar mannelijke tegenspeler letterlijk met haar enorme voorgevel. En ook Gina Lollobrigida gooit haar decolleté, en bijbehorende beha, regelmatig in de strijd.

Dames op leeftijd

De beha als lustobject dus. Maar de beha is in de eerste plaats een hulpstuk voor vrouwen en moet dus, behalve mooi, ook van goede kwaliteit zijn. De Italiaanse vrouwen zijn enorm kritisch op het gebied van lingerie. Stap maar eens een willekeurige Italiaanse lingeriewinkel binnen, en je zult zien dat de klanten honderdduizend vragen stellen en bovendien alles willen voelen en passen. De verkoopsters zijn dan meestal ook geen nonchalante studentes, maar dames op leeftijd met jarenlange lingerie-ervaring. Zodra je over de drempel stapt scannen ze je lichaam en worden je maten geanalyseerd. In één blik weet je verkoopster wat je nodig hebt en ze laat je niet gaan voordat je de perfecte beha gevonden hebt. Wat is dat dan, de perfecte beha? „Dat is een beha die steun geeft en je tegelijkertijd doet stralen”, aldus mijn favoriete lingerieverkoopster, een Napolitaanse dame van 55. Het is de waarschijnlijk eeuwige paradox van de beha.

    • Nina Schuttert