De oudste tekening van Nederland

Dr. Zeepaard gaat soms naar een museum. In Leiden stookte hij een vuurtje en beschilderde hij een grottenwand.

Krastekening op de steen van Linne. Foto Rijksmuseum van Oudheden

Zouden de mensen in de IJstijd geklaagd hebben over het weer? In Nederland was het in de zomer toen maar 10 graden Celsius. En in de winter kon het 36 graden vriezen.

Hoe bleven mensen toen warm?

In het Rijksmuseum voor Oudheden kun je dat zelf uitzoeken. Je kunt er bijvoorbeeld een dikke rendierjas aantrekken en in een tent kruipen. Of een vuurtje maken met een stokje en een touwtje. Dat is hard werken: draaien, draaien en nu blazen! Dr. Zeepaard kan er niks van. De kinderen in het museum lukt het wel. Al gauw knettert er een digitaal vuurtje.

Wesley (net 10 geworden) viert hier zijn kinderfeestje. Eigenlijk kwamen ze voor de mummies, maar de IJstijd is veel leuker. De slagtand van de mammoet die je zélf aan mag raken vindt Wesley het allermooist.

Op een grotwand laten de vriendjes en vriendinnetjes van Wesley handafdrukken achter, net als mensen uit de oertijd.

Een meisje kijkt stil naar de handenmuur. „Er was nog geen whatsapp of e-mail”, zegt haar papa. En er waren ook geen boeken, brieven, radio of tv. Alle verhalen die mensen elkaar vertelden, zaten in hun hoofd op stonden op de muur.

Het museum toont de oudste tekening van Nederland. Het is een stukje steen van 11.000 jaar oud. Iemand heeft er een driehoekje en een paar lijntjes in gekrast. Niemand weet wat het is. Wat denk jij?

    • Lucas Brouwers