‘De kinderen gaan af en toe mee om wat te jammen’

Sylvia Karres en Bart Wirtz (allebei 38) hebben twee dochtertjes. Bart is jazzmuzikant en treedt vaak ‘s avonds op. Sylvia: „Op sommige feestjes word ik als weduwe aangekeken.”

Bart: „We hebben een oude tandartspraktijk gekocht om op te knappen.” Foto David Galjaard

‘Tussen de verhuisdozen’

Sylvia, die Syl wordt genoemd: „Soms loop je tegen een huis aan dat je wilt hebben. Zoiets overkomt je.”

Bart: „We zijn van Amsterdam naar Leiden verhuisd en hebben een oude tandartspraktijk gekocht om op te knappen. Alles moest opnieuw, zelfs de leidingen.”

Syl: „Achteraf hadden we het anders moeten doen, iets meer vrij moeten nemen, zodat we echt tijd maakten voor de verbouwing. Nu werkten we allebei gewoon door. Bart begon zelfs aan de opname van een nieuwe cd.”

Bart: „Stond ik tussen de verhuisdozen muziekstukken voor te bereiden, met bouwvakkers om me heen. Aan de andere kant heeft het ook wel goeds gebracht. De cd is mooi geworden, we wonen hier, Syl heeft een nieuwe functie op werk. Alles waar we ons voor hebben ingezet is toch mooi uitgekomen.”

Syl: „We hadden telkens iets: laten we maar doorgaan, dan komt het wel goed.”

Bart: „Als wij iets tof vinden zit er geen rem op.”

‘Vaak ‘s avonds optredens’

Syl: „We hebben allebei een druk en onregelmatig bestaan. Ik heb een carrière als hockeyer achter de rug. Op mijn 26ste kwam ik in het Nederlandse team, dat heb ik gedaan tot mijn 30ste. En binnen een half jaar nadat ik gestopt was vond ik een baan als media-adviseur bij het bedrijf waar ik nu werk.”

Bart: „Ik ben saxofonist, ik speel jazz. Een werkdag ziet er bij mij nooit hetzelfde uit. Soms ben ik aan het repeteren met mijn eigen band, vaak heb ik ‘s avonds optredens. Ik ben deze week tweede geworden van de Edison Publieksprijs, daarvoor ben ik aan het repeteren geweest met het Metropool orkest. Ook ben ik de hele maand al aan het componeren en repeteren met het saxofoonkwartet Artvark voor een paar grote optredens.”

‘We schakelen oma en opa in’

Bart: „Door mijn werk ben ik vaak drie à vier avonden in de week weg. Omdat ik ook op wisselende tijden naar bed ga, sta ik ook op onregelmatige tijden op. Ik probeer tussen zeven uur en negen uur wel uit bed te zijn.”

Syl: „Ik ben er meestal wel wat vroeger uit, dan maak ik het ontbijt vast klaar.”

Bart: „We moeten altijd strak plannen wie voor de kinderen zorgt. Syl heeft af en toe een paar intensieve projecten op werk waarvoor ze wat vroeger de deur uitgaat. Dan schakelen we oppas, opa’s en oma’s in. Dat gaat over het algemeen goed, maar al het logistieke geregel rond oppas blijft wel mijn zwakke punt. Laatst kwamen we er bijvoorbeeld de avond voor een drukke dag achter dat oma nog niet gebeld was, gelukkig kon ze alsnog komen.”

‘Tijd op onverwachte momenten’

Syl: „Ik ben in het weekend vaak diegene met de kinderen, omdat Bart dan weg is naar optredens. Op sommige feestjes word ik als weduwe aangekeken. Daar staat tegenover dat Bart doordeweeks flexibel is.”

Bart: „Dan hebben we op onverwachte momenten tijd voor elkaar.”

Syl: „We hebben een periode gehad dat we ook ’s avonds nog werkten. Het kostte dan echt moeite om van de laptops af te blijven.”

Bart: „Je hebt het idee dat je even alles moet afhandelen waar overdag met de kinderen geen tijd voor was, zoals even bellen en mailen. Voordat we kinderen hadden gingen we vaak met z’n tweeën even uit eten of lunchen, om bij te kletsen. Nu vind ik het wel eens lastig om vanuit mezelf in de drukte van de dag problemen bespreekbaar te maken. Sylvia kan dat beter, die is daar makkelijker in.”

Syl: „We proberen nu wel af en toe weg te gaan. Maar het is toch een gedoe om een oppas te regelen, alleen omdat je even uit eten wilt. Doordeweeks kan ik ‘s avonds eigenlijk ook niet zo makkelijk weg, omdat Bart dan vaak aan het spelen is. En de oppas wil ik liever alleen inzetten voor als Bart en ik samen weggaan.”

Bart : „Dus het komt erop neer dat we elkaar op vrije avonden afwisselen, dan ben ik thuis en kan Syl naar vriendinnen en andersom.”

‘De meisjes zijn het gewend’

Syl: „Ikzelf hockey ook weer. In het begin wilde ik ook niet meer hockeyen, ik dacht: dat kan maar op een manier, en dat is voluit. Dan ben je nog te fanatiek. Toch ben ik weer begonnen, ik hockey nu bij mijn oud-hockeyteam.”

Bart: „Dunya zit op kabouterhockey, en de kinderen gaan af en toe mee naar mijn oefenruimte om wat te jammen.”

Syl: „Voor ons is die onregelmatigheid soms wel lastig en zwaar, vooral omdat Resa de eerste 1,5 jaar slecht sliep. Dan zijn sommige nachten echt kort. Maar als het goed is merken de kinderen daar niet veel van.”

Bart: „Je merkt dat ze het soms lastig vinden dat ik wat vaker weg ben, maar we proberen ze altijd erbij te betrekken. Bij optredens op zondagmiddag gaan ze soms mee.”

Syl: „De meisjes zijn natuurlijk ook niet anders gewend.”

Bart: „Zolang we maar om 18:00 thuis zijn om het Sinterklaasjournaal te kijken, is alles oké.”

    • Charlotte van ’t Wout