De Belgische sofa

Het Italiaanse Selle San Marco, in 1935 opgericht door Luigi Girardi, is een traditioneel familiebedrijf. Onder toeziend oog van de bijna tachtigjarige Giuseppina staat inmiddels de derde generatie aan het roer. De handgemaakte zadels van Selle San Marco verwierven internationale faam dankzij kampioenen als Fausto Coppi en Bernard Hinault. In 1984 werd de Regal geïntroduceerd, nog altijd een van de meest iconische modellen van Selle San Marco. Grote namen als Greg LeMond en Mario Cipollini zwoeren bij de Regal en successen tijdens de Ronde van Vlaanderen leverden het zadel de bijnaam ‘de Belgische sofa’ op. Sinds 2010 produceert Selle San Marco een moderne variant van de stijlvolle klassieker onder de naam Regale, met een extra ‘e’ voor evolutie. Het oorspronkelijke model, met de karakteristieke klinknagels, maakt tegenwoordig onderdeel uit van de Vintage Lin: de Regal is verkrijgbaar in diverse kleuren, zowel in leer als suède.

Martijn Boot

sellesanmarco.it, vanaf 79 euro